Gå til sidens hovedinnhold

Klif sier nei til oljeutvinning ved Jan Mayen

Oslo (NTB): Det bør ikke åpnes for olje- og gassvirksomhet ved Jan Mayen, mener Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif). Klif advarer samtidig mot hastverk i Barentshavet.

Olje- og energidepartementet (OED) har sendt en konsekvensutredning om Jan Mayen ut på høring, med frist 16. januar. Departementet vurderer å åpne et rundt 100.000 kvadratkilometer stort havområde ved øya i Nordishavet for oljevirksomhet.

Når Klif i sin høringsuttalelse går imot oljeutvinning ved Jan Mayen, er begrunnelsen at øya er vernet og havområdene rundt har sårbare naturressurser.

- Klif fraråder at området skal åpnes for olje- og gassvirksomhet. Årsaken er at her er det svært mange utfordringer på en gang, uttaler Klif-direktør Ellen Hambro.

- Avstanden til land gjør at det vil ta uakseptabelt lang tid å få fram beredskapsressurser, og det taler for at det må bygges opp en særskilt beredskap på Jan Mayen. Men det kan neppe gjøres uten å komme i konflikt med vernesonen som omfatter nesten hele øya. I tillegg har området svært tøffe værforhold, fortsetter Hambro.

Høringsfristen for Olje- og energidepartementets (OEDs) konsekvensutredning for petroleumsaktivitet i Barentshavet sørøst går også ut 16. januar. Klif advarer regjeringen mot å sette for raskt i gang. Beredskapen i området må styrkes, og det bør ikke tildeles lisenser før området er bedre kartlagt, mener direktoratet. (©NTB)

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk