RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klimaeksperter etterlyser statlig dugnad mot ekstremvær

Oslo (NTB): Herjingene til ekstremuværet Dagmar er bare en forsmak på framtidas ekstremvær, mener flere eksperter. Nå etterlyses en statlig dugnad for å stå bedre rustet i framtiden.

Leder for det statlig utnevnte klimatilpasningsutvalget, Oddvar Flæte, sier til Klassekampen at Dagmar har synliggjort flere problemer.

- Vi har ikke tilpasset oss klimaendringene, og vi har et betydelig etterskudd på infrastrukturen. Dersom vi skal forberede oss på et endret klima, må vi først ta igjen dette etterskuddet, sier han.

Flæte mener beredskapen har sviktet, og trekker fram problemene med mobilnettet som et eksempel.

- Det holder ikke når teleselskapene sier at folk ikke kan stole på mobilnettet. Fasttelefon er på vei ut, og vi må ta på alvor at mobiltelefon nå er folks primære kommunikasjonsverktøy, sier han.

Flæte mener at en statlig dugnad må til for å takle framtidens ekstremvær og mener at fellesskapet nå må gå inn og ta et større ansvar. Han mener at man ikke lenger har kontroll over infrastrukturen etter at televerket ble privatisert.

Grete Hovelsrud fra Cicero senter for klimaforskning advarer mot konsekvensene av mer ekstremvær, og etterlyser også mer statlig styring.

- Vi har ingen nasjonal myndighet som har ansvaret for klimatilpasning, og vi har heller ingen retningslinjer for hvordan vi skal gjennomføre de nødvendige endringene, sier hun. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere