Gå til sidens hovedinnhold

- Klimaendringene blir verre enn fryktet

Ny klimamodell forutser en temperaturøkning på fire celsiusgrader.

Klimaendringene kan bli langt verre enn først antatt, viser en ny studie som er publisert i tidsskriftet Nature.

Forskerne bak studien anslår en global temperaturøkning på fire celsiusgrader innen år 2100 om det ikke kuttes i CO2-utslippene. Dette er en dobling av togradersmålet som nasjoner tidligere har ansett som farlig.

Studiene indikerer at det blir færre skyer når planeten varmes opp, og at dette igjen vil føre til at mindre sollys reflekteres fra skyene og ut i verdensrommet, noe som da vil innebære en ytterligere temperaturøkning.

- Studien er banebrytende på to områder. For det første identifiserer den hva som kontrollerer skyendringene, og for det andre ser den bort fra de laveste estimatene av framtidig global oppvarming til fordel for de høyere og mer ødeleggende estimatene, sier professor ved Universitetet i New South Wales, Steven Sherwood, til The Guardian.

- Katastrofalt
- Fire celsiusgrader vil trolig være katastrofalt framfor bare farlig, sier Sherwood som har ledet studien.

- For eksempel så vil det gjøre livet vanskelig, om ikke umulig, i store deler av tropene, og vil garantere for den endelige issmeltingen av Grønlandsisen og noe av isen i Antarktis, sier han.

Sherwood og resten av forskergruppen har i klimaforskningen sin fokusert på skyer, som er en viktig faktor i klimamodeller som forsøker å forutsi den globale temperaturøkningen.

Skyers rolle
Vanligvis vil varmere hav føre til at mer vann fordamper og stiger opp 15 kilometer til værs hvor det dannes skyer. Disse skyene reflekterer noe av sollyset tilbake til verdensrommet. Men vanndampen kan også bare stige noen få kilometer opp i været og falle ned igjen uten å danne skyer.

Begge prosessene forekommer, og klimamodellene som tar for seg begge, spår høyere temperaturer enn modellene som bare forholder seg til vanndampen som danner skyer i 15 kilometers høyde.

- Klimaskeptikere liker å kritisere klimamodeller for å gjøre dette feil, og vi er de første til å tilstå at de ikke er perfekte, sier Sherwood.

- Men det vi ser er at feilene blir begått av modellene som forutser mindre oppvarming, og ikke de som forutser mer, sier han.

Kommentarer til denne saken