RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klimaforsker fikk Sofieprisen

Foto: CARL DE SOUZA (AFP/Scanpix)
James E. Hansen blir hedret for sin 30 år lange jobb for miljøet.

Ifølge juryen har 69 år gamle Hansen spilt en nøkkelrolle for utviklingen av vår forståelse av menneskeskapte klimaendringer.

Allerede i 1988 presenterte han forskningsresultater for den amerikanske kongressen som sannsynliggjorde at menneskeskapte klimaendringer utgjorde en trussel.

- Forskere som har advart mot klimaproblemet har i USA gjennom mange år måttet bære store personlige kostnader. James Hansen har likevel valgt å varsle oss om faren menneskeskapte klimaendringer utgjør. Dette er et eksempel til etterfølgelse. Hansen er den som har gjort det umulig å unnskylde oss overfor våre barnebarn med at vi ikke visste, sier styreleder i Sofieprisen Nina Drange i en pressemelding.

Her heter det også at James E. Hansen greier å kombinere forskning på høyt nivå med politisk aktivisme basert på et sterkt personlig engasjement.

Hansen har blant annet tatt til orde for en utfasing av kullkraft og å la fossile energikilder bli liggende i bakken.

Til daglig er prisvinneren leder for NASA Goddard Institute for Space Studies i New York. Han har også deltidsstilling som professor ved Columbia-universitetet i USA.

Det er trettende gang Sofieprisen, som er en årlig internasjonal miljø- og utviklingspris, blir delt ut. Prisen, som er på 100.000 dollar, er opprettet av forfatteren Jostein Gaarder og Siri Dannevig.

Selve prisutdelingen vil finne sted i Gamle Logen i Oslo, tirsdag 22. juni.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere