Gå til sidens hovedinnhold

Klimaforsker: Her mangler det fire millioner kvadratkilometer med is

2020 er så langt et av årene det er målt minst is i Arktis. I oktober mangler det ti ganger Norges areal, melder Meteorologisk institutt.

OSLO (Nettavisen): Det er satellittbilder den europeiske organisasjonen for meteorologisatellitter (EUMETSAT) som viser den store forskjellen i isutbredelse i områdene rundt Nordpolen.

En sammenligning av beregninger fra oktober så langt i år og det som var vanlig på 1980-tallet viser en forskjell som tilsvarer nærmere fire millioner kvadratkilometer med is. Det tilsvarer omtrent ti ganger Norges areal.

- Det minste vi har målt

- Som helhet er arealet av sjøisen i 2020 et av de minste vi har målt i Arktis. Samtidig er det vanskelig å si at året skiller seg ut - det fortsetter nemlig den tendensen vi har målt de siste 40 årene: Det blir mindre sjøis, mens temperaturen øker, sier klimaforsker Thomas Lavergne ved Meteorologisk institutt ifølge en artikkel publisert på met.no.

Meteorologisk institutt, som daglig overvåker sjøisen, sier de aldri har målt så lite is i oktober som vi har gjort de siste dagene. Juli måned var også rekordlav, mens april, august, og september hadde nest lavest isutbredelse.

Les også: Framskrivning: Klimamålet for 2030 nås ikke med utslippskutt alene

Les mer

Isbjørnen kan være utryddet innen 2100

Påvirker dyrelivet

Til Nettavisen sier Lavergne at situasjonen blant annet skaper problemer for isbjørnbinnene som skal finne vinterhi, men han understreker at alt dyreliv - fra plankton og oppover i næringskjeden - blir påvirket av dette.

Vil ikke gi opp

- Jeg er 40 år, og det er sørgelig å se denne endringen som har skjedd i min levetid. Den vil fortsette så lenge vi fortsetter med utslipp som nå, men om vi kutter CO2 slik at vi når Paris-målet, kan vi klare å stabilisere utviklingen også for sjøisen. Det er altså ingen grunn til å gi opp, sier Lavergne.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken