RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: NASA (AFP)

Klimaforskere frifunnet i ny rapport

Sist oppdatert:
Klimaforskerne bak «Climategate» har ikke tilbakeholdt viktig data.

Britiske klimaforskere er frifunnet, og har ikke tilbakeholdt viktig data, har en uavhengig granskningskommisjon konkludert i en rapport.

Flere ledende klimaforskere ved University of East Anglia i Storbritannia ble anklaget for å ha tilbakeholdt viktig faktaopplysninger om klimaforskning etter at serveren deres ble hacket i forkant av klimatoppmøtet i København i fjor.

Lekket 1000 e-poster
Mer enn 1000 e-poster ble lekket ut på Internett. Klimaskeptikere hevdet e-postene beviste at klimaforskerne manipulerte en rekke funn og tilbakeholdt viktige faktaopplysninger for å få klimaendringene til å fremstå som verre enn det de faktisk er.

Forskningsresultatet til klimaforskerne ble brukt i FNs klimarapport, og kritiske røster mente det var en skandale at FNs klimapanel baserte seg på informasjon som tilsynelatende var feil.

Hele saken ble døpt til Climategate i media, med klar henvisning til Watergate-skandalen.

Les også: - Klimaets Watergate-skandale
Les også: - Skeptikerne blir mobbet bort fra debatten

Anklagene har imidlertid blitt avvist i rapporten, som er utarbeidet av The Independent Climate Change Email Review.

- Undergraver ikke FN-rapportene
Granskerne fant ingenting som kunne undergrave rapportene til FNs klimapanel (IPCC), melder BBC.

Men granskerne har derimot beskyldt klimaforskerne for å mangle åpenhet rundt sin forskning.

Granskningsarbeidet har pågått i flere måneder. Granskerne mener metodene som er brukt under granskningen, bør forsikre skeptikerne om at det ikke finnes noe tegn på urett.

- Det er uunngåelig at de som allerede har gjort seg opp en mening, har gjort seg opp en mening. Men vi har ikke unngått temaet. Vi har angrepet selve kjernen av temaet for å løse dette så godt vi makter, sier sir Muir Russell, som ledet granskningen.

Lidd enormt
Vise-universitetsrektor ved University of East Anglia (UEA), Edward Acton, mener rapporten bør sette en stopper for konspirasjonsteoriene som har versert i kjølvannet av Climategate.

- Vi håper denne frifinnelsen av UEA-forskerne og deres samarbeidspartnere rundt om i verden, hvor noen av dem har lidd enormt under denne saken, vil få omfattende medieoppmerksomhet, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere