Klimaforskere slipper straff

Foto: FELIX ORDONEZ (REUTERS)

Brøt offentlighetsreglene, men slipper straff for e-post-slettingen.

29.01.10 07:11

Forskere ved University of East Anglia brøt offentlighetsreglene i sin håndtering av innsynsbegjæringer fra klimaskeptikere, da de i stedet for å gi innsyn, oppfordret hverandre til å slette e-postkorrespondanse.

Det er i strid med loven, hevder Graham Smith, nestleder ved det britiske Information Commisioner's Office. Det skriver Guardian.co.uk.

Bakgrunn: - Klimaets Watergate-skandale

Foreldet
Vanligvis straffes slike overtredelser med bøter, men i den såkalte Climategate-saken er foreldelsesfristen for denne typen saker allerede passert - seks måneder.

Saken kommisjonen har undersøkt er fra 2008, og gjelder en innsynsbegjæring fra den pensjonerte ingeniøren og klimaskeptikeren David Holland i Northampton

- Aldri slutt?
I en uttalelse skriver Smith at klimaforskningsavdelingen (CRU) ble bombardert av slike forespørsler, og de hackede mailene avslører at forskerne var ekstremt frustrerte over å måtte håndtere dem.

- Herregud, vil denne søpla aldri ta slutt, skriver en forsker tilknyttet Det nasjonale senteret for atmosfærisk forskning, i Colorado, i en e-post til blant annet direktøren ved CRU, Phil Jones.

De hackede e-posten ble offentliggjort i november, og skapte bølger langt utenfor forskningsmiljøene, særlig det at de kom like i forkant av FNs klimamøte i København. Både hackingen og forskernes håndtering, er nå gjenstand for en uavhengig granskning, ledet av sir Muir Russel fra Glasgow-universitetet. Hackingen er også gjenstand for en politietterforskning.

Krever oppmerksomhet
- Tatt i betraktning hvor alvorlig dette er, det at det har skapt global forskrekkelse og gitt klimaskeptikerne ammunisjon - det at et så alvorlig lovbrudd ikke fører til at noen stilles til ansvar etter loven, krever oppmerksomhet fra myndighetene med en gang, sier Phil Willis, leder av vitenskaps- og teknologikomiteen i Parlamentet.

Climategateskandalen har ført til at flere har satt spørsmålstegn ved troverdigheten til FNs klimapanel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.