Gå til sidens hovedinnhold

Klimaforskere spår mer ekstremvær

Washington (NTB-AFP-Reuters): Kraftig tørke, flom og hetebølger rammet verdens befolkning i 2011, samtidig som karbonutslippene økte. Sjansen er stor for at vi får enda mer ekstremvær, sier klimaforskere.

Fjoråret var et rekordår når det kommer til ekstremvær. Det var historisk tørke i Øst-Afrika, samt nord i Mexico og sør i USA, og orkansesongen i Atlanterhavet var kraftigere enn normalt. Samtidig har det aldri noensinne regnet så mye i Australia som de siste to årene.

Forskere mener stadig å finne nye tegn på at verden vil se mer til ekstremvær framover. I den årlige rapporten «Klimaets tilstand», som ble offentliggjort tirsdag, vil ikke de 400 klimaforskerne som står bak den fastslå at ekstremværet skyldes bare klimaendringer.

Men for første gang inneholdt rapporten en egen analyse som forklarer hvordan klimaendringene verden opplever kan ha påvirket noen av ekstremværhendelsene i 2011.

Rapporten sammenligner forholdet mellom klimaendringer og ekstremvær med en sportsutøver som tar steroider. Forskere kan se på steroidene som en sannsynlig årsak bak utøverens økte prestasjoner, men må likevel ta hensyn til naturlig variasjon i utøverens form. (©NTB)

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett