*Nettavisen* Nyheter.

Klimaforskere varsler mer ekstremvær

Oslo (NTB): Klimaforskere ved Meteorologisk institutt mener det er sannsynlig at nordmenn må belage seg på økte og kraftigere nedbørsmengder de kommende årene.

- En varmere atmosfære vil ta opp mer vanndamp og det er sannsynlig, basert på våre prognoser, at nedbørsmengdene vil fortsette å øke, sier klimaforsker Trond Iversen til NTB.

Nedbørsmengdene i Norge økte gjennom hele det forrige århundret, og beregninger som er gjort viser at steder som allerede har mye nedbør også får den største økningen både på kort og lang sikt.

Tirsdagens presentasjon av den klimatologiske oversikten for 2012 i regi Meteorologisk institutt, viste at middeltemperaturen var 0,4 grader over normalen. På statistikken siden 1900 var fjoråret det 45. varmeste som er registrert.

Størst avvik fra normalen var det for Østlandet og Finnmark med områder der temperaturen var opptil 1,5 grader over normalen.

Den høyeste maksimumstemperaturen i fjor ble målt i Gvarv i Telemark med 31,1 grader. Den laveste minimumstemperaturen hadde Kautokeino med minus 39,7 grader. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag