Gå til sidens hovedinnhold

Klimapanelet må innrømme ny feil

Feilene fra FNs klimapanel dukker nå opp på rekke og rad.

Debatten om presisjonsnivået i FNs klimapanels (IPCC) rapporter har blitt diskutert høyt og lavt den siste tiden, etter at det blant annet ble kjent at rapporten bygget sine påstander på spekulasjoner som var videreformidlet i et kampanjeskriv fra WWF, som indikerte at isen i Himalaya ville forsvinne innen 2035.

Les også: Ny klimaskandale trolig avslørt

IPCC måtte i januar gå ut og beklage denne feilen.

Les også: Fokuserer på klima og sex

Ifølge Reuters innrømmer nå klimapanelet en ny feil, og denne gangen går det på en ren faktafeil i forhold til geografien til Nederland.

I sin rapport skriver IPCC at Nederland er et land som i svært liten grad vil tåle stigende havnivåer, siden 55 prosent av landets areal ligger under havets overflate.

Nederlandske myndigheter gikk 5. januar ut og påpekte at realiteten var at 26 prosent av landet ligger under havets overlafte, og at 29 prosent av landet er følsomt for oversvømmelse.

IPCC forsvarer seg nå med at dette er en utbredt misforståelse, og viser blant annet til en rapport fra Samferdselsdepartementet i Nederland som nevner at «rundt 60 prosent» av landet ligger under havets overflate.

Denne feilen er ikke essensiell i forhold til klimapanelets konklusjoner, men viser igjen at rapportene fra IPCC er til dels unøyaktige og fremstår overdrevet.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene