Gå til sidens hovedinnhold

Klimareiser for millioner

- Stoltenberg bør være veldig forsiktig med å gi folk dårlig samvittighet fordi de flyr på ferieturer, sier Frps klimapolitiske talsmann.

Nettavisen har innhentet tall fra samtlige departement over deres bruk av innleid flytransport.

For å synliggjøre Norges rolle i internasjonalt klimaarbeid har statsministeren leid privatfly for flere millioner kroner.

I 2008 var statsminister Jens Stoltebergs samlede utgifter til privat flytransport på 11,7 millioner kroner. Én av turene var en fem dagers tur til Antarktis.

TIPS TIL SAKEN? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Tor Borgersen, seniorrådgiver ved Statsministerens kontor (SMK), opplyser til Nettavisen at tema for besøket til Antarktis i 2008 var klima.

Internasjonale klimareiser
- Spesielt knyttet opp til den norsk-amerikanske forskningsekspedisjonen fra Troll til sydpolpunktet, norske interesser i Antarktis og polarforskningen, skriver han i en e-post.

Ifølge Borgersen var besøket også en del av markeringen av det internasjonale polaråret.

- Også de andre internasjonale reisene dette året var i stor grad knyttet til Norges rolle i det internasjonale klimaarbeidet, sier han.

Flere millionturer
Antarktis er området rundt Sydpolen, og er plassert på den sørlige halvkulen av jordkloden. Norsk Polarinstitutt driver den helårsbemannede forskningsstasjonen Troll i Antarktis. Flere andre institutter driver forskning på stasjonen, blant andre Norsk institutt for luftforskning (NILU), som har en luftmålestasjon på Troll. Den ornitologiske feltstasjonen Tor er en bistasjon til Troll, og ligger ca. 100 kilometer lengre mot øst. Totalt har om lag 30 land til sammen rundt 60 forskningsstasjoner i Antarktis.

Norge har siden 1939 gjort krav på området Dronning Maud Land på ca. 2,7 millioner kvadratkilometer. Argentinas, Storbritannias og Chiles krav overlapper, og har ført til uoverensstemmelser.

To andre turer beløp seg over flere millioner kroner i løpet av 2008: I april reiste statsministeren til Sør-Afrika, Mauritius og Tanzania for totalt 4,2 millioner kroner, og i september reiste han og hans følge til Latin-Amerika for 2,1 millioner kroner.

- Parker flyet
Det får klimapolitisk talsmann Per Willy Amundsen i Frp til å reagere.

- Det arrangeres så mange toppmøter og arrangementer der verdensledere samles for å snakke om klimaspørsmålet, uten at de klarer å få på plass en troverdig internasjonal klimaavtale, sier han.

Amundsen anbefaler statsministeren å parkere privatflyet.

- Jeg mener han burde parkere flyet hjemme og bidra til klimaet ved ikke å delta. Jeg synes også han burde vært veldig forsiktig med å forsøke å gi folk flest dårlig samvittighet fordi de flyr på ferieturer. Det er noe som heter «practise what you preach», det burde også gjelde statsministeren, sier Frp-eren.

Les egen sak: Eide og Støre fløy privatfly for over fire millioner i 2012

Dobbelt så store utslipp
Forsker Borgar Aamaas ved Cicero, Senter for klimaforskning, sier til Nettavisen at privatfly har omtrent dobbelt så store utslipp som rutefly sett som kg CO2 per personkilometer.

- Privatfly har omtrent dobbelt så store utslipp som rutefly sett som kg CO2 per personkilometer. Dette vil naturligvis avhenge veldig av om privatflyet er fullt eller halvfullt. Om det er halvfullt, er det enda verre, sier han.

Ifølge forskeren er privatfly den mest forurensende transporten man kan benytte.

- Fly har omtrent like stort CO2-utslipp som bil, men har tilleggseffekter som gjør fly til klimaversting, sier han.

Totalt har statsminister Jens Stoltenberg benyttet privatfly for 35, 4 millioner i perioden 2005 - 2013 (Januar og februar).

Se oversikt over alle reisene i 2008 under:

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken