RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klimatrusselens «far» boikotter København

Foto: CARL DE SOUZA (AFP)
Sist oppdatert:
Nasa-forsker advarte verden mot global oppvarming på 1980-tallet. Nå håper han klimamøtet ender i fiasko.

Den anerkjente klimaforskeren James Hansen mener løsningene som skal diskuteres under klimaforhandlingene i København, er katastrofale.

- Det beste er at hele toppmøtet ender i en fiasko, sier Hansen til The Times.

Hansen, som er leder for Nasas Goddard Institutt for romfartsstudier, vil dermed boikotte hele klimatoppmøtet som starter i København førstkommende mandag.

Kjøper seg fri med kvoter
Forskeren mener at avtalen som diskuteres, deriblant fastsatte utslippsmål og kvotehandel, vil virke mot sin hensikt. Klimaeksperten hevder denne løsningen kun vil føre til at industrilandene kjøper seg fri med klimakvoter og dermed fortsetter utslippene.

- Det fundamentale problemet er at fossilt brennstoff er den billigste formen for energi. Så lenge dette er tilfellet, så vil det tas i bruk. Det er bemerkelsesverdig. De nekter å innse og fokusere på det fundamentale problemet og den innlysende løsningen, sier Hansen til The Times.

Hansen var en av de første forskerne som advarte mot global oppvarming under en Kongresshøring i 1988. Spådommen om en global temperaturøkning i de kommende tiårene viste seg å være sann.

Kostnadseffektiv løsning
Leder for avdeling innen klimaforskning ved London School of Economics, Bob Ward, er dypt uenig med argumentasjonen til Hansen.

- Vel, med all respekt så er Hansen først og fremst en klimaforsker og ikke en økonom. I teorien så tillater klimakvoter en mer kostnadseffektiv løsning fordi det er drevet av markedskreftene. Å ta utslippene der det er billigst gjør det mer kostnadseffektivt, påpeker Ward overfor Nettavisen.

Norge har forpliktet seg til å redusere utslippene med 30 prosent innen 2020 i forhold til 1990-nivå. To tredeler av utslippskuttene skal tas hjemme, mens en tredjedel skal tas ved hjelp av utslipp i utlandet gjennom kvotehandel.

Les også: - Stoltenberg skal breie seg
Les også: Her har du 101 løsninger

Hansen argumenterer videre med at den eneste effektive måten å kontrollere CO2-utslipp på, er å innføre karbonavgifter, noe Ward også ser på som en god klimaløsning.

- I Storbritannia har vi en effektiv avgiftsordning på bensin, og klimakvoter og karbonavgifter kan fint fungere sammen side om side. Men det finnes ikke én enkel løsning. I USA er det flere røster som høylytt diskuterer karbonavgift. Men grunnen til dette kan være at de tror dette vil fjerne oppmerksomheten vekk fra klimakvoter, som trolig er lettere å innføre enn en karbonavgift, sier Ward og sikter til den aggressive lobbyvirksomheten fra oljeindustrien.

- Men jeg antyder absolutt ikke at dette er Hansens motiv, sier han.

-Ta et hvileår
Hansen mener det beste for planeten er å legge klimaforhandlingene på is.

- Hvis de signerer noe i retning av det de prater om, så virker dette helt klart mot sin hensikt. Så fort man beveger seg i den retningen der, så er det bortkastet tid. Da hadde det vært bedre å ta ett år fri og fundere over en bedre løsning, sier Hansen.

Ward mener en utsettelse vil føre med seg katastrofale konsekvenser.

- For å være helt ærlig, så har vi på det nåværende tidspunkt en amerikansk president som er svært dedikert. Om ett års tid så er det et nytt kongressvalg i USA og ting kan stille seg annerledes. Da kan det være at Obama er mer distrahert av innenrikspolitikk enn det han er nå, sier Ward.

- Jo lenger vi utsetter dette, jo verre blir det, fordi utslippene bare fortsetter, understreker han.

Les også: - Byråkratene bør sette seg på toget
Les også: Det offisielle Norge flyr til klimamøte

Kan svekke presset
Hansen anses for å være en av de mest anerkjente klimaforskerne og hans ord veier tungt. Utspillet vil trolig ikke gjøre det største utslaget på klimaforhandlingene i København, men det er ifølge Ward uheldig at ordene faller bare dager før toppmøtet starter.

- Det viker som at Hansen ønsker at forhandlingene skal mislykkes. Disse uttalelsene kan dessverre bidra med at presset mot lederne om å få til en politisk avtale blir svekket, sier Ward.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere