*Nettavisen* Nyheter.

Kloakken avslører nordmenns narkobruk

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Kokain er det vanligste i Oslo.

Forskerne har undersøkt kloakkvann fra renseanlegg i Bergen, Oslo og Hamar. I tillegg til mer utbredte stoffer som kokain og metamfetamin, har de undersøkt khat og syntetiske cannabinoider. Sistnevnte er også kjent som «legal highs» eller «spice», skriver BA.

Det vi spiser, drikker, sniffer, røyker eller injiserer skilles ut med urin som nye sporstoffer når vi besøker toalettet. Sporstoffene kalles biomarkører, og ender opp som del av kloakkvannet på renseanlegg.

Mye amfetamin
Forskerne har funnet ut hvor mye forskjellige stoffer det brukes per tusen innbyggere.

- Bergens kokainforbruk er cirka et halvt kilo per uke hvis vi antar at kokain er cirka. 20 prosent rent på gaten (kokain er alltid blandet kraftig ut med andre stoffer), sier Niva-forsker Malcolm Reid til BA.

Metamfetaminbruket utgjør cirka 0,3 kilo i uken.

Til sammenligning var Hordalands-politiet beslag av amfetamin/metamfetamin i hele 2011 8,5 kilo, og 0,4 kilo kokain i det samme året.

- Syntetisk cannabis er et ekstremt sterkt stoff og har hatt en stor økning de siste årene. Tidligere har det ikke vært forbudt, og regelverket i hele Europa går tregt. Folk har kunnet bestille det på nettet og fått det levert rett hjem, sier NIVA-forsker Malcolm Reid til BA.

Første gang i Bergen

Det er første gang at kloakkvann i Bergen har vært undersøkt med tanke på innbyggernes rusmisbruk. Forskerne ønsker å få til et samarbeid med kommunen om minst to årlige målinger for å få til et bredere grunnlag i arbeidet med analysene.

- I Bergen var dette nærmest som en stikkprøve å regne. Det kan skje store forandringher over tid, og tidligere har vi sett at store konserter, dansepartyer og russearrangementer gir utslag i narkotikabruken, sier Reid.

Prøvene som sammenligner narkotikabruken er hentet fra blant annet Knappen-anlegget i Bergen. Prøvene ble tatt i helgen 13-16. juli i fjor, og de påfølgende resultatene gjelder denne perioden. Dette er hovedfunnene fra studien:

  • I samtlige tre byer brukes syntetiske cannabinoider. Litt overraskende er bruken størst i Hamar, etterfulgt av Bergen. Bruken er lavest i Oslo.
  • Khat finner man kun spor av i Oslo. Det tygges nærmere 100 gram khat per 1000 innbyggere i Oslo. Dette utgjør rundt 50 kilo per dag i den målte perioden.
  • Metamfetamin brukes mer enn kokain i Bergen og Hamar. I Oslo brukes stoffet ca. tre ganger mer enn på Hamar, men bare en og en halv gang mer enn i Bergen.
  • Kokain er mest brukt i Oslo. Folk i Oslo sniffer omtrent fem ganger mer enn de gjør på Hamar, og tre ganger mer enn bergenserne.
  • Cannabis og hasj brukes omtrent like mye i Bergen og på Hamar, og i Oslo brukes nærmere halvannen gang mer enn dette.
  • Ecstasy-bruken er svært lav i alle de tre byene.

- Vår tilnærming i kloakken i byene gir svært nøyaktige og pålitelige data om den totale mengden av narkotika som brukes i en by, sier Dr. Kevin Thomas, Forskningsleder i NIVA.

Les flere saker iBA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag