Få ting er viktigere i livet enn valg av studiet. Valget avgjør i stor grad din fremtidige karriere og livslønn.

Dersom du fikk avslag på drømmestudiet tidligere i år har du en ny sjanse i dag onsdag 20. juli. Klokken 9.00 åpnet Restetorget til Samordna opptak.

Førstemann til mølla
På Restetorget finner du studieprogrammene som fortsatt er ledig etter hovedopptaket ved de fleste av landets offentlige høyskoler og universiteter.

Samordna opptak informerer på sine nettsider om at det er korte svarfrister på søknadene til Restetorget, og at det er førstemann til mølla som gjelder dersom det er flere kvalifiserte søkere til samme kurs.

Et spenningsmoment blir om nettsidene til Samordna opptak takler pågangen. Både i 2008, 2009 og 2010 krasjet systemet.

Fjernes kjapt
Du kan registrere inntil ti restetorgstudier på nettsøknaden.

Når du takker JA til et tilbud på Restetorget, mister du automatisk eventuelt tidligere tilbud om studieplass. Du mister ikke eventuell plass på venteliste.

Når studiet er fullt, blir det fjernet fra Restetorget. Oppdatering skjer hver halvtime.

Trangt om plassen i sentrale strøk
Konkurransen om de mest attraktive studieplassene er dessverre (eller heldigvis?) hardere enn noensinne. Det viser ferske tall fra Norges Handelshøyskole (NHH), NTNU og Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB). Tallene offentliggjøres først klokken ni onsdag, men alle tre høyskolene melder om rekordhøy søkning og at karakterkravene fra videregående skole er høyere enn noensinne.

I fjor kunne Restetorget by på 2.650 ledige studieplasser fordelt på 429 studier etter hovedopptaket.

Tidligere år har det vært få ledige restplasser ved de store universitetene og høyskolene i sentrale strøk, mens det har vært langt mer å velge blant ved de mindre distriktshøyskolene.

Da søknadsfristen for å søke gikk ut i april, var det registrert rundt 108.600 personer, noe som var en økning på over fem prosent i forhold til i fjor.

Det er i Oslo det er klart minst sjanse for å komme inn med 56.809 fordelt på 10.554 studieplasser, mens sjansen ser ut til å være stor for å komme seg inn i Finnmark der det bare er 1398 søkere.

I fjor var alle de 11 fagene med høyest poengkrav helserelaterte.

 • UIO Medisin, høst - 67.9
 • UIO Medisin, vår - 67.0
 • NTNU Medisin - 66.4
 • UIT Medisin - 65.9
 • Psykologi prof høst - 65.3
 • UIB Medisin - 65.2
 • Odontologi, høst - 65.2
 • Psykologi prof vår - 64.2
 • Odontologi, vår - 64.1
 • Veterinær, Oslo - 63.4
 • Ernæring - 63.4

Flere muligheter enn Samordna Opptak
Mer enn 350 ledige studier finnes ikke på Samordna opptak. Studiesøkere går dermed glipp av flere hundre studiemuligheter når de søker etter restplasser.

Som eneste nettside i Norge samler Studievalg.no alle ledige studieplasser fra høgskoler, universiteter, fagskoler og folkehøgskoler på ett sted.

Eksempler på studier som fortsatt har ledige studieplasser, men som man ikke finner gjennom Samordna opptak er: Ernæring, foto, markedsføring, akupunktur, programmering, reiseliv, film, spilldesign, kunst, journalistikk, språk, helsefag, interiør, animasjon, IT, mote, make-up, regnskap, pedagogikk og kontorfag.

Ledige restplasser på studieplass.no finner du Her.

For ordens skyld: Samordna opptak koordinerer opptaket til grunnstudier ved følgende 48 universiteter og høgskoler i Norge.