Gå til sidens hovedinnhold

Kløktige aper regner matte

Dyrenes verden stadig mer kompleks.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Forskere samlet på årsmøtet til Den amerikanske foreningen for forskningens fremme i Chicago viser at dyrene er langt mer komplekse enn vi tror, skriver AP.

- Jeg foreslår at vi mennesker burde holde egoet i sjakk, sier Edward A. Wasserman ved Universitetet i Iowa.

Apematte
Flere interessante prosjekter ble presentert på symposiet «Animal Smarts». Forskerne Jessica Cantlon og Elisabeth Brannon har studert hvordan spedbarn, aper og lemur tenker på tall uten å kommunisere. Nå forsker de videre på om apene forstår konseptet «null».

Akkurat som spedbarn, klarer aper å se et gitt antall objekter uten faktisk telle dem. For apene er dette viktig for å raskt få et overblikk over tilgjengeligheten av mat i et nytt område.

Les mer fra Dittdyr.no:

Unngå kuldesjokk i vinterferien

Førerhund på gamlehjem

- Trenger 1000 ulv

Fugler planlegger
Edward A. Wasserman har forsket på eksperimentell psykologi hos blant annet fugler og bavianer. De klarer å gjenkjenne mønstre og prikker, og skille mellom dem.

- Dette er selve definisjonen på oppfattelse, og dyrene besto testen, sier Wasserman.

Et annet prosjekt viser at fugler planlegger bruk av verktøy. Man har alltid visst at fugler bruker ulike verktøy til å bygge rede og lignende, men ikke at de planlegger bruken av dem. Kråker, for eksempel, lagrer mat og beskytter dem for fremtiden.

- Planlegging var tenkt på som unikt for mennesker. Nå vet vi at dette ikke er sant, sier Nicola S. Clayton, professor i komparativ kognitivisme.

Kontroversielt
Forskningen på dyrs kognitive evner har blitt revolusjonert de siste 20 årene. Forskere blir stadig mer overrasket over likhetene mellom mennesker og dyr.

- Noen har et anstrengt forhold til hvordan dyr har mulighet til å tenke. Bevisene vi samler inn fortsetter å overraske oss, avslutter Edward A. Wasserman.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

Kommentarer til denne saken