Klomsæt anker

Foto: Junge, Heiko (NTB scanpix)

- Jeg er uskyldig dømt og har ikke lekket, sier Sigurd Klomsæt.

28.02.13 21:25

OSLO (NTB): Sigurd Klomsæt får ikke tilbake advokatbevillingen, slår Oslo tingrett fast i en knusende dom i sivilsaken Klomsæt har reist mot Advokatbevillingsnemnden. Klomsæt bestemte umiddelbart at han vil anke dommen

Klomsæt fikk ikke medhold på noe punkt i søksmålet mot nemnda som fratok ham advokatbevillingen 15. august i fjor. Den tidligere så profilerte advokaten må i tillegg betale 340.000 kroner i sakskostnader for motparten.

– Dommen er mottatt, lest og gjennomgått. Jeg er uskyldig dømt og har ikke lekket, sier Sigurd Klomsæt i en kommentar til dommen.

Han sier avgjørelsen vil bli anket fordi Oslo tingrett har lagt til grunn feil fakta og fordi rettsanvendelsen er feil.

Lekket Breivik-bilder
Bakgrunnen for at Klomsæt ble fratatt bevillingen, er at han er mistenkt for å ha lekket dokumenter i terrorsaken. Bilder som ble gitt til bistandsadvokatene – deriblant Klomsæt – ble vannmerket. Bildene som kom på trykk i en rekke medier, hadde Klomsæts vannmerke, ifølge politiet.

Bildene viser blant annet Anders Behring Breivik kort etter terroraksjonen i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.

Selv nekter Klomsæt for at han eller noen ved hans kontor har lekket dokumentene til pressen.

– At Klomsæt utad ikke erkjenner at lekkasjen må stamme fra hans kontor til tross for bevisene for dette, er for øvrig også en omstendighet som taler for at han står bak lekkasjen, står det i dommen fra Oslo tingrett.

Uskyldig
– Denne dommen vil bli anket. Sigurd Klomsæt er sjokkert over utfallet, men for oss som har levd med rettsvesenet en stund er dette ikke overraskende, sier Klomsæts prosessfullmektig, Arvid Sjødin, til NTB.

Han kommenterer videre dommen som utrolig negativt ladet og sier at Oslo tingrett ikke har latt bevisene som ble lagt fram i retten være styrende for sin konklusjon.

– Retten har, kort fortalt, valgt å tro på en polititjenestemann som i ettertid har innrømmet å ha forledet retten. Samtidig har seks personer under ed forklart at det ikke kan være noen ved mitt kontor som har gjort dette, sier Klomsæt selv.

Klomsæt trekker fram opplysninger fra NRK hvor flere ansatte har bekreftet at de fikk tilbud om å kjøpe 22. juli-dokumenter fra politiet mot en betaling på 30.000 kroner. Han betegner det som en logisk brist at dommerne i saken, vel vitende om dette, framstiller politiet som noen som ikke kan ha lekket informasjon.

– Ingen overreaksjon
Det samme forholdet var denne uka til behandling i Oslo tingrett, men da i straffesaken påtalemyndigheten har anlagt mot Klomsæt. Da påstand i denne saken ble lagt ned onsdag, la politiadvokat Knut Skavang ned krav om bot og sakskostnader på 24.000 kroner i tråd med tiltalen om grov uforstand i tjenesten.

I Klomsæts sivile søksmål mot Advokatbevillingsnemnden ba han også om at en tilbakekalling av advokatbevillingen uansett ikke skulle skje før en avgjørelse i straffesaken er rettskraftig, men dette fikk han ikke gehør for fra dommeren

– Tilbakekall av advokatbevillingen er etter rettens oppfatning ingen overreaksjon, står det i dommen.

– Uakseptabelt
Det trekkes fram at den tidligere advokaten også flere ganger tidligere, før terrorsaken, hadde et «helt uakseptabelt stort antall disiplinære reaksjoner» og at han hadde fått flere advarsler for dette.

Retten stiller seg også bak en uttalelse fra lagmannsretten i fjor vår, der det heter at «Hans holdning til problemstillingen etter at politiet mente å kunne dokumentere at lekkasjen stammet fra hans kontor, er imidlertid lite betryggende med tanke på nye mulige lekkasjer. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Sigurd Klomsæt

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag