*Nettavisen* Nyheter.

Klomsæt mister bevillingen

Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)

Nå går han til søksmål mot Advokatbevillingsnemnden.

16.08.12 09:46

(Nettavisen): Den profilerte strafferettsadvokaten Sigurd Klomsæt mister sin advokatbevilling. Det har Advokatbevillingsnemnden nå besluttet.

Tilsynsrådet for Advokatvirksomhet har tidligere gått inn for at Klomsæt skulle miste sin advokatbevilling.

Bakgrunnen er at Klomsæt skal ha lekket materiale fra 22. juli etterforskningen som havnet i pressen. På grunn av dette ble Klomsæt i februar fratatt oppnevningen som bistandsadvokat for en Utøya-overlevende av Oslo tingrett. Saken ble anket til Høyesterett, som forkastet denne.

Klomsæts advokat Arvid Sjødin bekrefter vedtaket overfor Nettavisen.

- Det ble fattet et vedtak i nemnda i går. Både jeg og min klient ble svært overrasket, sier Sjødin.

Nå vil han på vegne av Klomsæt ta ut søksmål mot Advokatbevillingsnemnden for å få vedtaket opphevet slik at Klomsæt skal kunne fortsette som advokat.

- Nemnda vil nå bli saksøkt og må stille i Oslo tingrett og forsvare sin beslutning, sier Sjødin til Nettavisen.

- Hvordan reagerer din klient?

- Han er meget overrasket. Som strafferettsadvokat har man et annet forhold til bevis enn det denne nemnda har, sier Sjødin.

«Uskikket til å utøve advokatvirksomhet»
Tilsynsrådet for advokater besluttet i mai i år å anbefale at Klomsæts bevilling ble tilbakekalt. Saken ble sendt til Advokatbevillingsnemnden.

Rådet mente Klomsæt er uskikket til å utøve advokatvirksomhet og viste til domstolslovens § 230 som sier at en bevilling kan tilbakekalles dersom advokaten «gjør seg skyldig i forhold som gjør vedkommende uskikket eller uverdig til å drive advokatvirksomhet, eller som gjør at vedkommende mister den tillit som er nødvendig i yrket.»

Bakgrunnen er at Klomsæt skal ha lekket materiale fra 22. juli-etterforskningen til pressen.

Politiet mener Klomsæt ble avslørt gjennom bilder som politiet merket med særegne koder og ga ut på CD til alle bistandsadvokatene. Disse bildene ble offentliggjort hos alle de store mediehusene. Merkingen pekte tilbake til Klomsæt.

Rådet mente at Klomsæts handlemåte i denne saken kan ha bidratt til å skade norske advokaters anseelse, og la vekt på at det skjedde i en av norgeshistoriens mest traumatiske straffesaker.

«Dette har kastet et mistankens lys over et stort antall advokater og i tillegg på påtalemyndigheten. At advokat Klomsæt er ansvarlig for lekkasje av straffesaksdokumenter i saken er svært skadelig for tilliten til advokatstanden generelt, og for advokat Klomsæt spesielt», skrev rådet i sin uttalelsen.

Rådet la også vekt på at Klomsæt også tidligere har handlet kritikkverdig, eksempelvis etter å angivelig ha utlevert straffesaksdokumenter i Baneheia-saken til en journalist. Klomsæt har fått flere advarsler, uten at det har hatt «korrigerende effekt».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.