RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(BA/ARNE RISTESUND)

Knakk kragebein under skoleprosjekt

Sist oppdatert:
Elever sloss da de måtte leke fattige.

Det oppsto håndgemeng i storefri på Nordahl Grieg videregående skole i Ytrebygda i Bergen tirsdag, skriver BA.no.

Et rollespill, der noen av elevene måtte være «fattige» mens resten var «rike», endte med slåsskamp. En mannlig elev måtte sendes til legevakten etter å ha knekt kragebeinet.

Det var ingen lærere til stede da tumultene brøt ut.

- Vi er lei oss for at dette skjer. Vi har 600 elever, og det kan ikke være lærere overalt hele tiden. Men vi skal håndtere dette på en ordentlig måte, sier rektor Lin Holvik til BA.no.

Fikk ikke bruke sko

BA.no har snakket med flere elever ved skolen. De forteller om et prosjekt i forbindelse med Internasjonal uke og Operasjon dagsverk der noen av elevene fikk utdelt grønne bånd. Båndene skulle dele elevene inn i «fattige» og «rike». De «fattige» fikk blant annet ikke gå med sko, ikke gå på butikken for å handle mat, og de ble utestengt fra noen av rommene på skolen.

Flere av elevene ga uttrykk for at opplegget var latterlig. De hadde slett ikke lyst til å leke fattige. Og det var da noen brøt reglene for spillet, at krangelen oppsto.

BA.no har også snakket med en av guttene som sloss:

- Vi hadde bare en liten lek, men så glapp alt, begynner han.

Beklager

- Noen av de «fattige» hadde vært på butikken. Som en liten straff bestemte vi oss for å låse en av dørene, slik at de måtte gå rundt halve bygget for å komme inn. En elev prøvde likevel å åpne døren for de utenfor, forteller eleven.

- Jeg løftet ham vekk, og da skubbet han meg i veggen. Så slo jeg til ham. Jeg mener jeg handlet i selvforsvar, han tok nakkegrep på meg. Men jeg må selvsagt beklage at dette skjedde, sier eleven.

Han forteller at de to involverte har hatt en langvarig konflikt, som tilspisset seg i forbindelse med Operasjon dagsverk.

- Mange på skolen er negative til Operasjon dagsverk. Opplegget er frivillig, og vi vil bare få med flest mulig på å vise støtte til Rwanda. Men noen mener de er for kule til å være med, sier eleven.

Ba.no har også snakket med den andre eleven som sloss. Han reagerer på at motstanderen mener han handlet i selvforsvar.

- Ber dere om å bruke vett

Resten av «rik/fattig-uken» ble stoppet etter hendelsen. Rektor Lin Holvik skriver på skolens Facebook-side at de skal evaluere opplegget for internasjonal uke.

«Den evalueringen skal ikke tas på FB, men i elevrådet hvor dere har stemmer representert fra hver klasse. Husk at for vår skole gjør vi mange ting for første gang. Kanskje er ikke alt like vellykket eller gjennomtenkt, men som elever har dere også en plikt til å engasjere dere i det som skjer på konstruktive måter. Vi må tenke gjennom hvordan tilbakemeldinger gis slik at vi ikke risikerer at ingen vil ta på seg ansvar for noe i fremtiden med fare for å bli hengt ut på FB. Her har dere selv et stort ansvar. Å prøve og feile er helt menneskelig. Jeg ber dere nå om å "bruke vett" og ikke lage dette til noe mer enn det er. Ingen av oss er feilfri.», skriver Holvik

Les flere nyheter fra Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere