RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knaller til mot Jens og Kristin

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Høyre og Frp lut lei de rødgrønnes «store velferdsbløff». - Mer skatt gir mindre velferd, sier de to.

Nestlederne i de to store opposisjonspartiene, Høyres Jan Tore Sanner og Frps Per Sandberg knaller til mot de rødgrønnes skattepolitikk.

- Folk flest får mindre velferd når skattene øker, samstemmer Sanner og Sandberg overfor Nettavisen og får faglig støtte av skatteprofessor.

Skremselspropaganda
- Jens og Kristin prøver å skremme folk flest når de sier at én krone i skattelette er en krone mindre til velferd, sier Sanner.

Han peker på at det motsatte er tilfellet.

- En person som får én krone i skattelette får én krone i økt personlig velferd. I tillegg får det offentlige tilbake mer enn halvparten av denne kronen i form av skatt og avgifter på økt forbruk. Med andre ord gir skattelettelser innenfor visse rammer økt velferd, sier Sanner.

Som eksempel viser han til at når Høyre satt i regjering ble skattene til folk flest senket samtidig som helsekøene gikk ned.

- Under Stoltenberg har skattene for folk flest økt, samtidig som helsekøene har økt, sier Sanner.

Skatt gjør kaken mindre
Han fnyser også av de rødgrønnes motsatte skatteargumentasjon - at én krone i skatteøkning er én krone mer til fellesskapet.

- Får du én krone i skatteøkning har du tilsvarende én krone mindre til personlig velferd. I tillegg er effektivitetstapet ved å dra inn folks penger for deretter å omfordele betydelig. Økonomiske eksperter anslår at én krone i skatteøkning kun gir om lag 70 øre til det offentlige, altså går 30 øre tapt på veien samtidig som du mister en krone i din personlige velferd, sier Sanner.

Mer velferd og valgfrihet
Frps nestleder Per Sandberg er enig i Sanners resonnementer og peker i tillegg på et annet aspekt:

- Stoltenbergs utgangspunkt later til at alt du tjener er statens penger når han snakker om å ”gi” skattelettelser eller ”bruke penger på skattelette”. Men det er den som tjener pengene som burde være nærmest til å bestemme hvordan disse pengene skal brukes, ikke politikerne som burde være mer varsomme med å bruke andres penger. Reduserte skatter gir mer velferd og valgfrihet til folk flest, noe som er mye bedre enn å bruke penger på flere offentlige ansatte, sier Sandberg.

GIR HØYRE OG FRP LITT RETT: Ole Gjems Onstad er enig i at kaken blir mindre ved statlig omfordeling.
GIR HØYRE OG FRP LITT RETT: Ole Gjems Onstad er enig i at kaken blir mindre ved statlig omfordeling.

Slik forsvinner skattepengene
Har de to opposisjonspolitikerne rett i sine skatte- og velferdsresonnementer? Vi spør professor i skatterett på BI, Ole Gjems-Onstad.

- Jeg vil nødig uttale meg om velferdsspørsmålet. Der finnes det knapt noen fasit. Men det er ingen tvil om at de har rett i at kaken blir mindre ved at staten skal dra inn midler for å omfordele, sier Gjems-Onstad.

Han peker på at å kreve inn skatter er forbundet med betydelige kostnader.

- De fleste typer skatter gjør at samfunnet sitter igjen med mindre enn det som kreves inn. Det vi fagfolk diskuterer er hvor mye som blir borte, sier Gjems-Onstad.

Innkrevingskostnader, etterlevelseskostnader og effektivitetstap er årsakene til at den totale samfunnskaken blir mindre.

Kan du forklare hva som menes med etterlevelseskostnader?

- Etterlevelsestap oppstår fordi skattesystemet er komplisert og bedrifter og enkeltpersoner bruker mye ressurser på å tilpasse seg.

- Og effektivitetstap?

- Prismekanismene i samfunnet er i utgangspunktet effektive. Skattlegging gjør samfunnets økonomi mindre effektiv ved at skatteytere bruker ressurser på å tilordne seg skattesystemet. I tillegg bidrar skatt til at valgene folk gjør ikke alltid er de mest effektive sett fra et samfunnsøkonomisk synspunkt, eller skattevridning som vi sier på fagspråket, sier Gjems-Onstad.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere