RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knallforhold for ørreten

Sist oppdatert:
Vanntemperaturen er på vei ned i Oslomarka. Det betyr gode forhold for ørretfiske.

Her kan du kjøpe fiskekort for Oslomarka

Dag Øivind Ingierd i Oslomarkas Fiskeadministrasjon har vært en tur i marka for å teste fisket. Her er hans rapport:

«Nå begynner vannene å kjøles ned mot ørretens optimaltemperatur. Dette setter fart i ørretens matjakt igjen. Dessuten må de spise seg opp til høstens gyting. Var en tur innover for å sjekke forholdene. Og nå var det ikke vanskelig å få fisk lenger! Flua forsvant i et vak etter bare 3 sekunders fisking!

På høsten opplever man ikke de samme vak-festene som under klekkinger og sverminger på forsommeren. Det er stort sett landinsekter som faller på vannet, eller fjærmygg, fisken henter fra overflata nå. Små svartmaur (sukkermaur) svermer derimot i august, så på enkelte varme dager kan det derfor være en del små vingemaur. Et sikkert høstfluevalg er uansett en liten maurimitasjon.

Myggimitasjon
Tar fisken kun knøttsmå insekter, kan man mygge isteden. Døgnfluer er historie på høsten, siden klekkingene ble ferdige på forsommeren. Har observert, og hørt om, 2.generasjons vulgata enkelte steder, men det blir aldri i like store antall som i starten av sesongen. Fluesesongen utover høsten er best på vindstille dager med sol. Fisken er ofte irriterende lite steady, og svømmer bare rolig rundt og plukker innsekter her og der, så man må ha flaks for å treffe på neste vak. Renser man en fisk på denne tida, finner man ofte maur, mygg, edderkopper, biller, teger, nattsvermere og veps i magen.

Kaldere vann, vind, skyer og regn gir bra slukfiskeforhold nå. Små sluker og spinnere på rundt 6-7 gram fungerer fint. I de større vannene er det muligheter for å få STOR fisk fra land på sluk. Gode sluker: Møresilda 6 gram, Spesial 7 gram og Tasmanian Devil 7 gram.

Mark fungerer
Mark kan fungere nesten uansett værforhold og tid på døgnet. Ofte mest effektivt liggende på bunnen. Men man må ofte ha god tålmodighet for å ventemeite! Om natta er det Harvefiske som gjelder. Kun krok agnet med mark som dras inn i overflata, når det har blitt helt mørkt. Skal etterligne en diger nattsvermer, frosk eller noe. Gi slakk i ett par sekunder når fisken tar, og stram skikkelig opp etterpå.

Kanodorging med wobbler er bra i de store vannene.

Fisken tok i et lite myrvann ganske langt inne i Nordmarka. Sol og vindstille med enkelte spredte vak langt ute. En fisk var oppe flere ganger på den andre siden av vannet. Etter å ha kommet rundt og lagt ut flua, gikk det kun 3 sekunder før "mæuvern" forsvant. Kjappeste fisken i marka! Hov lå i sekken... Men det gikk til slutt å få hånda under buken og løftet den opp på myra. Ganske slank fisk. Tydelig at den har vært lite aktiv i det varme sommervannet. Fisk over 40 cm i så små vann setter jeg ut igjen, som et frivillig maksimumsmål. Mindre fisk er dessuten ofte bedre å spise fra sånne myrvann. Fisken var 43 cm. Tok ikke tid til å veie, siden fisken må ut igjen raskest mulig. Det er fortsatt litt varmt i vannet, og da tåler ikke fisken all verden av tid på land.

Den hadde nok en k-verdi på rundt 0,9. Da veier en ørret på 43cm, ca 720 gram. Litt etter kommer et nytt vak like ved siden av. Mæuvern gikk rett ned igjen. Denne var garantert større, og dro ut mye snøre rett mot dypere vann før den datt av. Enda en fisk var innom kastehold, men den tok ikke»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere