RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knallgod champagne til 17. mai

Foto: art of taste
Sist oppdatert:
Er du glad i champagne, kan du gjøre et knallgodt kjøp til 17. mai. Vil du heller ha vin, finner du her en oversikt over hvilke viner de trygt kan servere gjestene.

I et meget ujevnt maislipp fra polet er det de hvite vinene som gjør klart best figur.

I maislippet er det totalt 67 nye produkter: 23 rødviner, 29 hvitviner, 2 roséviner, 5 musserende viner, 1 aromatisert svakvin, 6 brenneviner og 1 sterkøl. Produktene blir tilgjengelig i utsalgene førstkommende lørdag.

Det er vin som er vårt anliggende her, og vi nevnte innledningsvis at slippet er meget ujevnt. Det reddes av hvitvinene, og da spesielt de østerrikske, som er fokusområde for dette slippet.

Håpløse rødviner
Når det gjelder rødvin, er dette slippet intet mindre enn en katastrofe. Av totalt 23 rødviner er det kun ni som får mer enn 75 poeng, som er vår grense for hva vi kan anbefale publikum å gå til anskaffelse av. Når de fleste av disse ni igjen ligger ned mot grensen på 75 poeng, er det noe forferdelig galt et sted.

Vi skulle ikke sagt noe om vinene bare var kjedelige - de er ofte urene og beheftet med feil. Ja, noen av dem er rett og slett ekle. Men dette er ikke nødvendigvis polets skyld. Ordningen med testsalg gjør at det kommer altfor mye dårlig vin inn i hyllene på polet. Så vi har bare én ting å si til vinimportørene: SKJERP DERE!

Alle vinene ble testet av Ken Engebretsen. Ken er tidligere kjellermester på Bagatelle og restaurantsjef på Le Canard. Vinene er gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 er best og 50 dårligst. Det er ikke tatt hensyn til pris i poenggivningen.

Anmeldelser av alle vinene som scorer 75 poeng eller høyere finner du på linker nederst på denne siden, men først vil vi gjerne fremheve de beste kjøpene.

HVITVIN
Det er østerrikerne som dominerer hvitvinene denne gang, og det beste hvitvinskjøpet, ja, det beste kjøpet i hele slippet, er denne:

Domäne Wachau Terrassen Riesling Federspiel 2002, vnr 20448, kr 91, 83 poeng
Lys strågul på farve. Lett og balansert duft av gule plommer og anis. En rik og frisk vin med god frukt og fin avslutning.

Den beste hvitvinen, og den beste vinen i hele slippet, er også en østerriker:

Jamek Ried Klaus Riesling Smaragd 2001, vnr 41206, kr 276, 96 poeng
Strågul på farve. Rik og stram duft av gule epler og sitrus. Frisk og fyldig smak med fine mineraler og en tett og rik avslutning. Flott balanse. En fantastisk vin.

I helt motsatt ende av prisskalaen, finner vi en australsk vin som gjør Tariquet rangen stridig som vår favoritt blant hvitviner på papp:

Chill Out Chardonnay 2003, vnr 20393, kr 298, 75 poeng
Gyllen på farve. Kjernefrukt i duften med innslag av røyk. Frisk og grei smak. Bra til å være pappvin.

RØDVIN
Blant rødvinene står det, som sagt, skralt til, men vi vil gjerne fremheve en fantastisk rimelig spansk vin:

Mañana, vnr 20392, kr 60, 75 poeng
Dyp rød på farve. Lett søtlig og fruktig duft av kirsebær med innslag av plommer. Grei og lettdrikkelig vin.

Beste rødvin i hele slippet kommer (av alle plasser) fra Uruguay:

Pisano RPF Tannat 2003, vnr 14805, kr 140, 84 poeng
Meget dyp farve, nesten sort. Mørke bær i nesen med innslag av anis, pepper, sjokolade og treverk. Utrolig tett vin med tjære og treverk i smaken. Rik og stram, men en anelse «grønn».

MUSSERENDE
Nå som det nærmer seg 17. mai, er det hyggelig å melde om det vi mener er det absolutt beste champagne-kjøpet i Norge for tiden:

Guy Charlemagne Blanc de Blancs Réserve Brut, vnr 30689, kr 253, 88 poeng
Lys gyllen farve med hint av grønt. Kraftig og kompleks nese med stikkelsbær, melon, nesle, lime og kaffe. Tett frukt, herlig mousse og rik avslutning. Flott balanse.

På linkene nedenfor, finner du alle vinene som scorer 75 poeng og høyere.

Hvitvin
Rødvin
Musserende vin

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere