RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knallhard dom i Alvdal-saken

Tom Urdahl er dommer i overgrepssaken i Alvdal.
Tom Urdahl er dommer i overgrepssaken i Alvdal. (Håkon Mosvold Larsen / Scanpix)
Sist oppdatert:
De to hovedtiltalte i Alvdal-saken dømmes til 11 og 12 års forvaring.

Straffepåstanden ble karakterisert som historisk sterk da den ble lagt ned tidligere i februar, og Nord-Østerdal tingrett har lagt seg tett opp til aktor Iris Storås sin straffepåstand.

Den 64 år gamle hovedtiltalte er dømt til forvaring i 12 år med en minstetid på 8 år.

«NN er nå kjent skyldig i en rekke alvorlige seksuelle overgrep mot barn. Han er tidligere domfelt for lignende handlinger, men synes i liten grad å ha tatt inn over seg den dommen. (...) De forhold som NN har tilstått er bevisført på en slik måte at han ikke kunne komme unna straffansvar for de. Han har for øvrig bagatellisert sine handlinger. Retten finner ingen formildende omstendigheter i forhold til NN.» står det i dommen.

«Massive, kriminelle gjerninger»
Den 46 år gamle hovedtiltalte kvinnen dømmes til forvaring i 11 år med en minstetid på 7 år og 6 måneder.

«Ved straffeutmålingen foreligger det sterke individualpreventive hensyn. Hun har selv sagt at hun tror at NN er pedofil. Likevel har hun latt ham bli i sitt hus sammen med sine barn og latt ham utføre alvorlige overgrep. Hennes misbruk av egne barn fremstår som massive, kriminelle gjerninger overfor barna.» skriver retten om kvinnen som tidligere var samboer med 64-åringen.

Den noe mildere straffen for 46-åringen, forklarer retten slik: «Retten har vært i tvil om det skal gjøres noen forskjell i lengden på straff mellom de to samboerne. Det synes som NN ved sin filming har trukket inn en annen dimensjon over misbruket, samtidig som han er domfelt tidligere.»

De to dømmes begge til å betale 200.000 kroner til hver av de fire barna. De to anket dommen på stedet. Det samme gjorde ekteparet som er omhandlet under.

- Hasj var motivet
Ekteparet på 46 år dømmes begge til fengsel i 4 år. De to dømmes begge til å betale 200.000 kroner til sønnen.

Når det gjelder ekteparet skriver retten: «Ved straffeutmålingen legges det i skjerpende retning vekt på at de har valgt gjentatte ganger å la sin sønn bli utsatt for grove seksuelle overgrep hvor formålet for foreldrene må ha vært hensikt som synes å være fri tilgang til hasjisj.»

«Ved en generell grov omsorgssvikt som har ført til at barna har måttet tigge mat på bensinstasjoner og lignende, har de gjort sønnen til et lett offer for det pedofile paret (det to hovedtiltalte som tidligere var samboere red. anm).»

La kortene på bordet
Den femte tiltalte, en 63 år gammel mann, er dømt til fengsel i 1 år og 9 måneder. Han dømmes også til å betale 200.000 kroner i oppreisning til et av barna.

For den 63 år gamle mannen skriver retten: «Retten er ikke i tvil om at overgrepet ville blitt foretatt uten TTs tilstedeværelse og tilskyndelse. Ved sin overtredelse av (...) har han vist at hans egne seksuelle behov har gått foran den omsorg for barn som man burde kunne forvente av en mann på hans alder og med hans utdannelse og yrkesbakgrunn.»

Mannen får en mildere dom fordi han har samarbeidet med politiet: «Selv om han kan bebreides sterkt for ikke selv å ha kontaktet politi og/eller hjelpeapparatet, la han kortene på bordet så snart han ble pågrepet.»

Påstanden
Statsadvokat Iris Storås la ned påstand om forvaring i 14 år med en minstetid på ni år for den hovedtiltalte mannen (64). For den hovedtiltalte kvinnen (46) ville påtalemyndigheten ha forvaring i 13 år med en minstetid på åtte år.

Påtalemyndigheten vil ikke gi de to noe rabatt for å ha erkjent delvis straffskyld.

- Det er sterkt behov for samfunnet å bli beskyttet mot disse to personene, og fengselsstraff gir ikke det, konkluderte statsadvokat Storås da hun begrunnet påstanden om forvaring.

I sin prosedyre sa Storås at det ikke fantes noen formildende omstendigheter, og at de to skal dømmes for en rekke seksuelle overgrep mot fire barn, medvirkning til overgrep mot barn, produksjon av barneporno, seksuell omgang med voksne mens barn er til stede, og utnytting av et psykisk utviklingshemmet barn.

Noe mildere for naboene
For naboparet ble påstanden sju års fengsel. Påtalemyndigheten mener de ikke skal dømmes for seksuelle overgrep mot barn, men for å ha medvirket til dette og for å ha filmet og tatt bilder mens det skjedde. Likevel poengterte Storås at straffen ville blitt den samme om de selv utførte handlingene.

- De må straffes like strengt som om de skulle dømmes for å ha utført de handlingene de er tiltalt for å medvirke til. Deres barn fikk ikke den beskyttelsen de skulle ha og må ha følt dette som et enormt svik, sa hun.

Nabokvinnens forsvarer, Anniken Mellegaard, krevde derimot full frifinnelse for den 46 år gamle kvinnen. Hun påpekte at det ikke finnes noe i bevismateriale som knytter kvinnen til overgrepene. Alt er bassert på sønnens forklaring.

- I rettssalen er det umulig å skille mellom ekte og falske minner, og det er vanskelig å skille ut det som er plantede minner, sa Mellegaard og trakk fram et avhør av datteren der hun fortalte at hun ikke trodde moren hadde vært til stede eller at hun visste noe.

Mildest for 63-åring
Den femte tiltalte, en uføretrygdet 63-åring, er den eneste som har tilstått det han er tiltalt for. Aktor Iris Storås la ned påstand om tre års fengsel for denne mannen. Han har vist anger, og han har medvirket til oppklaring ved sine uforbeholdne tilståelser, og får noe strafferabatt for det, prosederte Storås.

Les egen sak: Historisk strenge straffepåstander

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere