Gå til sidens hovedinnhold

Knallhard koronabeskjed til Raymond Johansen: – Dette burde bekymre sterkt

Kulturskolen i Oslo har mistet 1000 elever under pandemien. - Burde bekymret byrådet sterkt, sier forbundsleder.

Kulturskolen i Oslo fortviler fordi de ikke får starte opp igjen med undervisningen, og har nå sendt et brev til byrådet i Oslo der de advarer sterkt mot konsekvensene.

- Vi føler ikke at kulturskolen blir prioritert av Oslo kommune, og er forundret over at de ikke prioriterer sine egne elever, sier Vibeke Øya, hovedtillitsvalgt i fagforeningen Creo, forbundet for kunst og kultur i Kulturetaten i Oslo, til Nettavisen.

Kulturskolen har rundt 8000 elever, som har måttet klare seg med digital undervisning lenge. Men nå tærer det på.

- Disse elevene har også krav på undervisning. Mange av dem sliter, og de orker rett og slett ikke mer videoundervisning etter ordinær skoledag, sier Øya.

Les svaret fra byrådet lenger ned i saken.

Les også: Reagerer på at butikkene må holde stengt: - Begynner å ligne en farse

- De er stengt ute

Helt siden i november har mange av kulturskolens elever kun hatt digital undervisning.

- Vi har hatt veldig mye digital undervisning hele dette skoleåret, men nå er jo barna tilbake i skolen, også på videregående i en viss grad. Jeg reagerer på at det ikke er noen som helst åpning for oss, sier den hovedtillitsvalgte, og legger til:

- Grunnen er at Oslo kommune ikke vurderer oss som et eget skoleslag, noe vi jo er. Vi er forankret i opplæringsloven, men kommunen vurderer oss som en hvilken som helst fritidsaktivitet på linje med en sjakklubb.

Øya viser samtidig til at kulturskolen er lovpålagt i alle norske kommuner.

- Derfor stiller vi i en særstilling i forhold til andre fritidsaktiviteter, og mange av våre elever går jo hos oss gjennom et helt skoleløp - men er nå stengt ute av undervisningen, sier hun.

Les også: Gir klimaendringer skylda for covid-19: – På tide å roe seg ned

Har mistet 1000

Det at det siste året har vært vanskelig, ser ser man også tydelig på elevtallet som har sunket kraftig. Nærmere 1000 elever har sluttet på kulturskolen.

- Oslo Kulturskole har mistet mellom 800 og 1000 elever. Vi var over 9000 elever før koronaen, så dette burde bekymre byrådet veldig sterkt, sier Øya.

Nedgangen står i grell kontrast til målsettingen om 5000 nye elver på kulturskolen de neste fire årene.

- Etter å ha mistet så mange elever det siste året, så blir det nå en enda større jobb, sukker hun.

I brevet som Creo sendte til byrådet i forrige uke, mener de at det er uforståelig at de ikke engang kan ha undervisning med enkeltelever:

«Med Oslo kulturskole i full drift er vi selvfølgelig klar over at vi samler elever på tvers av byen og ulike kohorter, og det ønsker ingen akkurat nå. Men at vi ikke kan åpne opp for noe av vår undervisning innenfor kohorter og med enkeltundervisning med vår smittevernplan er vanskelig å forstå», står det i brevet.

Les også: Plantasjen frykter de må kaste varer til 300 millioner

- Er nesten umulig

Øya vektlegger at digital undervisning er ekstra utfordrende i fagene de underviser i, som er dans, musikk, visuell kunst og teater.

- Det er veldig vanskelig å opprettholde samme kvalitet på undervisningen i digital undervisning. Det blir begrenset lydkvalitet, og sang er nesten umulig. Så kor, korps og orkester er jo veldig hardt rammet, sier hun.

Det er likevel åpnet for at 20 personer i for eksempel korps nå kan samles utendørs, men heller ikke det er optimalt, ifølge Øya.

- Vi ønsker selvfølgelig ikke en full åpning og samle alle på kryss og tvers av byen. Vi har forståelse for at vi ikke kan det, men noe burde vi kunne få til i våre egne lokaler med gode smitteverntiltak. Det mener vi er forsvarlig, sier hun, og legger til:

- At vi heller ikke kan dra ut til skolene og undervise enkeltelever etter at de har vært på skolen tidligere på dagen, det er veldig vanskelig å forstå. Vi reagerer også på at man kan møtes ti personer hjemme, men vi kan ikke møte én elev på skolen.

Les også: Gjenåpningen av Oslo: Må fremdeles vente på skjenking og restaurantbesøk

- Det haster veldig

Creo krever i brevet at aktiviteten ved Oslo kulturskole får følge de samme restriksjoner, begrensninger og rammevilkår som skoleverket for øvrig, og ber byrådet gjøre de nødvendige vedtak så raskt som mulig.

- Får dere mye reaksjoner fra elevene?

- Det er mange som savner læreren sin og å kunne spille sammen. Det er også sårbare elever som har sendt brev til kulturskolen der de ber om at undervisningen blir opprettholdt, fordi undervisningen betyr alt for den eleven - men har fått avslag. Vi får ikke lov til noen ting, sier Øya, og påpeker til slutt:

- Det haster veldig å gjøre noe. Vi frykter at enda flere elever vil falle fra, fordi de ikke orker mer.

Byråd: - Rødt nivå

Byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo, Omar Samy Gamal (SV), kan imidlertid ikke love noen umiddelbar åpning av kulturskolen.

- Vi har fortsatt en krevende situasjon i Oslo med rødt nivå i skolene og veldig strenge regler. Dette er rammer mange gode formål og alle sektorer i samfunnet, sier Gamal til Nettavisen.

Han sier samtidig at de anerkjenner kulturskolen som et lovpålagt opplæringstilbud.

- Men mange opplæringstilbud har måttet gis digitalt og jeg er takknemlig for lærerne i kulturskolen som har vært omstillingsdyktige og gitt et godt tilbud under vanskelige forhold. Det sier litt om at kulturskolen er en robust og god organisasjon, sier han, og påpeker:

- Kulturskolen følger en trafikklysmodell på samme måte som skolene, og er fortsatt på rødt nivå.

- Jeg er bekymret

Byråden legger imidlertid ikke skjul på at han er bekymret for frafallet av elever.

- Jeg er bekymret for frafallet under korona, selv om jeg er nok ikke overrasket. Dette er jo en vanskelig tid for mange. Dret som er viktig er at vi gjør en innsats for rekruttering og reparasjon når pandemien er over, sier Gamal, og samtidig legger til:

- Kulturskolen er en hovedsatsing for meg og byrådet. Vi skal få på plass tre nye kulturstasjoner de neste tre årene, med mange nye tilbud. Det er for få som får muligheten til å gå i kulturskolen i dag, og det er for dårlig kjennskap til tilbudet blant ungene i byen, sier han.

Gamal sier kulturskolen er et viktig tilbud for at barn skal få opplæring i kunstartene, som skal nå ut til mange flere barn, uavhengig av deres bakgrunn eller adresse.

- Nå ser vi heldigvis slutten på pandemien, selv om det er viktig å være forsiktig nå når vi begynner å åpne samfunnet igjen. Vi må hjelpe hverandre å holde ut den siste tida. Jeg gleder meg til å ta fatt på en boost for kulturskolen når vi er trygt over på andre siden, sier han.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren