*Nettavisen* Nyheter.

Knallhard Nerdrum-kritikk

Foto: (Nettavisen)

- Den største trusselen mot velferds-Norge er hverken innvandring, trygdemottagere eller eldrebølgen, men folk som Nerdrum.

17.08.11 15:08

Det er partiet Rødt som går knallhardt ut mot Odd Nerdrum etter at han onsdag ble dømt til to års ubetinget fengsel for å ha unndratt mer enn 10 millioner kroner fra beskatning.

Les også: To års fengsel for Nerdrum

Nerdrum selv mener at pengene ble lagt i en bankboks i Østerrike for å møte eventuelle søksmål. Det tror ikke Oslo tingrett på.

- Dette er en seier for velferdsstaten. Rike kunstnere skal også betale skatt, skriver leder Turid Thomassen i Rødt etter skattedommen.

- Den største trusselen
- Velferdsstaten holdes oppe av deltagelse. Den største trusselen mot velferds-Norge er hverken innvandring, trygdemottagere eller eldrebølgen, men folk som Nerdrum. Folk som har råd til å betale, men sniker seg unna sin del av spleiselaget. Derfor må vi hindre skatteunndragelse, skriver hun.

- Det er viktig å tilrettelegge for et rikt og variert kulturliv og Rødt ønsker økt satsing på kultur, men dette må skje gjennom offentlig støtte over statsbudsjettet. I følge skattelistene hadde Odd Nerdrum i 2009 en inntekt på 2.206.142 kroner og en formue på 10.251.196 kroner. Det at Nerdrum snyter på skatten bidrar til å ta penger fra den offentlige velferden og kan hindre at andre kunstnere og kulturarbeidere som trenger det får støtte. Odd Nerdrum blir gjennom sin skatteunndragelse en kunsttyv.

- Finansministeren må på banen
Hele Nerdrum-saken ble rullet opp etter at Dagens Næringsliv skrev om Odd Nerdrums inntekter i USA. I årene som fulgte begynte norske skattemyndigheter å grave i Nerdrums økonomi. Dette resulterte til slutt i dommen som kom onsdag.

- Dette viser at regjeringen ikke har gjort tilstrekkelig for å følge opp NOUen Tiltak mot skatteunndragelser som kom i 2009. Nå er det på tide å gjøre ord til handling. Kontrollinstanser som kan avdekke skatteunndragelser må styrkes. Finansminister Sigbjørn Johnsen må på banen, sier Thomassen.

Nerdrums advokat Tor Erling Staff har meldt at dommen vil bli anket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.