RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knallharde pantefronter i Tyskland

Sist oppdatert:
I går var det demonstrasjoner mot pant i Tyskland, og EU-kommisjonen rasler med sablene, men miljøvernminister Jürgen Trittin står knallhardt på innføring av åpne pantesystemer om en uke
I går var det en demonstrasjon mot pant i Berlin med rundt 2000 deltagere, ifølge tyske nyhetsbyråer. Det var fagorganiserte som var bekymret for sine arbeidsplasser fordi butikker kan komme til å fjerne bokser og engangsflasker fra hyllene fra 1. oktober, da generell panteplikt innføres.

Dessuten har EU-kommisjonen varslet at den vil vurdere situasjonen rundt tysk pant innen neste onsdag, da dagens overgangsordning etter planen skal ta slutt, og åpne pantesystemer innføres.

Det siste innebærer at man skal kunne pante bokser og engangsflasker også i andre butikker enn der de er kjøpt. Til nå har det vært en slik overgangsordning, siden pant på bokser og engangflasker i prinsippet ble innført.

Trittins talsmann Michael Schroeren sier miljøvernministeren har stor forståelse for at de ansatte er bekymret for sine arbeidsplasser, men han legger hele skylden på bedriftene som har brutt sitt løfte om å bygge opp et retursystem og i stedet har drevet en "politisk motivert" boikott.

Handels- og drikkevareindustrien må nå akseptere panten, mente Trittins talsmann.

Trittin sliter også med EU-kommisjonen, og skrev onsdag et brev til denne, for å avvise bekymringer om konkurransevridning av panteplikten.

Fra 1. oktober vil det være flere pantesystemer, og Trittin mener disse ikke vil gi noen konkurranseulempe for utenlandske aktører.

EU-kommisjonen vil ved utgangen av overgangsperioden neste onsdag vurdere om Tyskland har fått på plass et landsdekkende retursystem, som kommisjonen krever. Dersom man ikke bedømmer at det har skjedd, vil EU-kommisjonen true med juridiske skritt mot Tyskland, skriver nyhetsbyrået DPA, og viser til kilder nær kommisjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere