RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knallhøst i nord

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Langtidsvarselet for perioden august-oktober tyder på høyere temperaturer enn vanlig nord for Bodø.

- Bodø og nordover ser ut til å ligge en hel grad over normalnivå samlet sett i perioden august til oktober, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

For denne typen varsel er dette en god del, og det innebærer at Nord-Norge i høst kan få uker hvor temperaturen ligger betydelig over gjennomsnittet.

Tydelig tendens
- For eksempel kan man få uker med 30 grader når normalen kanskje skulle vært halvparten. Men man kan også oppleve det motsatte i visse uker, sier Johnsen.

Tendensen for 90-dagersperioden er likevel tydelig, og tyder ifølge Johnsen på høyere temperaturer i Nord-Norge enn normalt.

- Ellers i landet vil det stort sett ikke være statistisk merkbare utslag, sier han.

Kraftige maskiner
Tremånedersvarselet utarbeides ved det europeiske værvarslingssenteret i Reading, nordvest for London. Man har holdt på med slike sesongvarsler i et halvt års tid, noe som er muliggjort av kraftige maskiner og mye programvare. Men det ligger i sakens natur at prognosene er usikre.

- Man samler alle tre måneder under ett og kjører 40 prognoser med ulike startverdier for trykk, temperatur og nedbør. Hvis det er avvik fra normalverdien, kan man si noe om tendenser i en eller annen retning, sier Johnsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere