RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knallsterk krone mot dollar

Sist oppdatert:
Kronen har styrket seg markant onsdag, og er på det sterkeste nivået mot dollar på over seks år. Grunnen er trolig at Norges Bank melder at sentralbanken inntil videre ikke vil selge kroner og kjøpe valuta
Onsdag etter lunsj slipper du unna med 6,69 kroner for en dollar. Det er første gang på over seks år at dollaren faller under 6,70 mot kronen.

Kronen har også styrket seg mot euro det siste døgnet, og ligger her på 7,84 kroner for en euro. Her er imidlertid bildet på litt lengre sikt et annet, i og med at kronen siden nyttår har svekket seg klart mot euro, etter fjorårets styrking.

Det siste døgnet har kronen styrket seg med en drøy prosent mot både dollar og euro.

Grunnen er etter alt å dømme at Norges Bank i formiddag meldte at banken fra og med i dag ikke vil kjøpe valuta på vegne av Statens Petroleumsfond.

Dette begrunnes med endret anslag for avsetningsbehovet til fondet i revidert nasjonalbudsjett.

Overskuddet på statsbudsjettet blir rett og slett mindre, og da trenger man mindre valuta til investeringene i Petroleumsfondet.

Kjøp av valuta tilsvarer salg av norske kroner, og det at Norges Bank slutter å selge kroner, bidrar - alt annet likt - til en høyere kronekurs, slik man ser i markedet i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere