RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knallvær på børsen

Sist oppdatert:
Oslo Børs har funnet storformen og steg for femte dag på rad.
Oslo Børs la på seg 1,19 prosent til 456,36 poeng og steg dermed for femte dag på rad. Dermed har børsen klatret 5,2 prosent den siste uken og virker å ha lagt børsuroen de siste ukene bak seg.

Oljeprisen fikk seg et løft etter at oljelagertallene fra USA viste grunn til optimisme for oljespekulantene. Et fat nordsjøolje med levering i mai kostet 60,74 dollar ved råvarebørsen i London. De ukentlige tallene viser at råoljelagrene steg med 4 millioner fat, mens markedet hadde ventet en økning på 1,4 millioner fat.

Bensinlagrene falt med 3,4 millioner fat, mens det var ventet et fall på 1,6 millioner fat. Destillatlagrene falt med 1,7 millioner, mens analytikerne hadde ventet et fall på 1,1 millioner kroner.

Statoil endte uforandret på 157 kroner, mens Norsk Hydro stiger 1,18 prosent til 193,60 kroner. DNO ble hevet 1,73 prosent til 10,58 kroner.

Beste av oljeselskapene var PA Resources. Selskapet melder at de kan starte opp eksportsystemet ved Didonfeltet i Tunisia etter at oppgraderingsarbeidet nå er avsluttet. Aksjen steg 6,03 prosent til 51 kroner.

Northland Resources la på seg 6,55 prosent til 17,90 kroner etter at de kunne melde om resultater fra Barsele-prosjektet i Sverige. Gruveselskapet har fått bekreftet tidligere gullfunn på ett gram per tonn.

Solenergiselskapet REC kom i fokus etter at de kunne melde at de har fått reforhandlet en avtale med en eksisterende kunde. Avtalen er verdt 4,8 milliarder kroner og vil gjelde over syv år.

- Dette er en veldig god avtale for REC, sier konsernsjef Erik Thorsen i REC til NA24.

Thorsen sier til NA24 at REC har fått reforhandlet alle vilkårene i den tidligere avtalen med datterselskapet til Komatsu Electronic Metals. Den nye avtalen vil ifølge REC-toppen gi betydelig høyere priser og fleksibilitet i leveransene samt at de får ned kostnadene.

REC-aksjen steg 5,95 prosent til 142,50 kroner. Orkla som er største aksjonær med like under 40 prosent av REC steg 2,27 prosent til 428,50 kroner.

Hafslund som er nest største aksjonær i REC meldte etter at børsen stengte at de vil selge 35 millioner aksjer i REC. Basert på siste omsatte kurs verdsettes posten på rundt 7 prosent til 5 milliarder kroner. Hafslund vil sitte igjen med 70 millioner aksjer i REC etter nedsalget. Hafslund A-aksjen steg 7,31 prosent til 139,50 kroner.

Riggselskapet Ocean Rig steg 5,99 prosent til 42,50 kroner. First Securities var den ivrigste kjøperen og sto bak 70,2 prosent av nettokjøpene i Ocean Rig.

Spits endte med en oppgang på 5,56 prosent til 19 kroner. Det svenske markedsselskapet A-Com varsler at de vil legge inn et frivillig bud på hele Spits. Aksjonærer som sitter på 51 prosent av aksjene i Spits har allerede gitt aksept på A-Coms bud.

Flatt i USA

Tirsdag fikk de amerikanske børsene et lite løft på sterke boligtall. Onsdag er det duket for en mer forsiktig start.

Dow Jones Indicative er helt flat i forkant av åpningen på Wall Street. Det samme er S&P 500-futuren, men den teknologitunge Nasdaq-futuren stiger 0,15 prosent.

Det amerikanske aksjemarkedet venter spent på sentralbanksjef Ben Bernanke i USA. Onsdag er det klart for utfallet fra et to dager langt rentemøte. Forventningene i markedet går på at renten forblir urørt. Spenningen er knyttet til hva Bernanke vil si om inflasjonen og den økonomiske utviklingen.

Sentralbanksjefen kan også røpe hva de i FED forventer om den videre skjebnen til renten. Flere økonomer tror det kan snart være duket for en rentenedgang i USA, hvis ikke økonomien løfter seg fra dagens bunn.

Meglerkjempen Morgan Stanley bedret resultatet med 70 prosent i første kvartal. Resultat steg til 2,67 milliarder dollar tilsvarende 2,51 dollar per aksje i første kvartal. Sammenlignet med tilsvarende periode året før lå resultatet på 1,57 milliarder dollar tilsvarende 1,48 dollar per aksje.

I snitt lå analytikerne inn med et resultat per aksje på 1,88 dollar og en omsetning på 9,42 milliarder dollar, viser estimater innhentet av Thomson First Call.

Nytt børshopp

Hovedindeksen på Oslo Børs blir løftet 0,40 prosent til 452,78 poeng onsdag morgen.

Markedet vil følge med på de ukentlige oljelagertallene fra USA. Det er ventet at både drivstoff og destillatlagrene vil få et trekk på henholdsvis 2 og 1,5 millioner fat, men råoljelagrene er ventet å øke med 1 million fat. I den amerikanske handelen tirsdag kveld steg oljeprisen, men har falt litt tilbake da handelen startet i Europa.

Kontraktsprisen på et fat nordsjøolje med levering i mai omsettes for 60,42 dollar ved råvarebørsen i London.

Oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro stiger 0,32 prosent til 157,75 kroner og 0,65 prosent til 192,50 kroner. DNO blir løftet 1,25 prosent til 10,53 kroner.

Bedre går det for PA Resources som kan melde at oppgraderingen av eksportsystemet ved Didon-feltet er ferdigstilt. Arbeidet ble forsinket av dårlig vær, men nå er snart den ordinær produksjonen. PA Resources-aksjen stiger 3,53 prosent til 49,80 kroner.

Northland Resources stiger 8,93 prosent til 18,30 kroner etter at de kunne melde om resultater fra Barsele-prosjektet i Sverige. Gruveselskapet har fått bekreftet tidligere gullfunn på ett gram per tonn.

Navamedic stiger 5,91 prosent til 39,40 kroner. Meglerhuset DnB NOR Markets er eneste nettokjøper i aksjen, men det er kun omsatt 9.500 aksjer til en samlet verdi på 366.200 kroner.

Tandberg Television faller til 107,50 kroner. Det er en nedgang på 4,87 prosent i forhold til tirsdagens sluttkurs. I sluttauksjonen ble kursen sendt opp til 130 kroner per aksje, men handlene ble senere slettet av Oslo Børs. Enkelte skal ha ligget i shortskvis i Tandberg TV i forbindelse med posisjonering i forhold til OBX-indeksene.

Sevan Marine har gjennomført en emisjon på hele 740 millioner kroner. Selskapet hadde ikke noe problem med å finne kjøpere av de nye aksjene, samtidig som flere innsidere solgte en mindre post i selskapet. Tegnningskursen ble satt til 50,75 kroner per aksje, noe som representerte en rabatt på 2,3 prosent sammenlignet med sluttkursen tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere