*Nettavisen* Nyheter.

Knapt én prosent av oss spiser dette

Foto: (Thinkstock.com)

Men gjør du det, lever du mer bærekraftig.

05.07.13 11:11

(SIDE2): Der velstanden øker, blir det større etterspørsel etter meieri- og kjøttprodukter. Det betyr at jorden i 2050 med sine da 9 til 9,5 milliarder innbyggere kommer til å ha et langt større miljøproblem knyttet til matproduksjon enn vi har i dag.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Nylig skrev Dagsavisen at den største klimatrusselen ikke var at vi kjørte bil, men at vi spiser så mye kjøtt.

Plantebasert kosthold
Store økonomier som Japan og Kina har i stor grad brukt plantebasert mat. I Norge er det under én prosent som benytter plantebaserte erstatninger for yoghurt, fløte, kjøtt og lignende til vanlig. De fleste soyaprodukter kjøpes av folk med intoleranse eller allergi.

En av produsentene som jobber for at vi skal bruke mer plantebasert mat er Alpro som både har rismelk, havremelk og erstatninger for yoghurt og fløte i sitt sortiment.

- Først og fremst er soya lite kjent i Norge og det er derfor viktig at norske forbrukere får smake produktene, sier merkevaresjef Ann-Helen Haaning Johnsen til Side2.

Bør erstatte noen måltider
Alpro har i stor grad vært et produkt for allergikere og vegetarianere. Nå håper de å nå flere. Alpros produkter lages av soyabønner, som de garanterer ikke er genmodifiserte.

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh sier at en større andel frukt, bær, helkorn og nøtter kan forebygge hjerte- og karlidelse, og andre sykdomstilstander som overvekt, diabetes 2 og kreft.

- Ungdom mellom 16 og 25 år har høyest inntak av brus og søtsaker. Det er de over 50 år som spiler mest frukt og grønt, sier hun.

Von Krogh mener dog at man bør erstatte noen måltider med animalsk mat med plantebasert mat. Det er både godt for helse og klode.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alma Norge

- Og så må du velge klokt for å få i deg de næringsstoffene som finnes i animalsk mat, sier hun.

Likeverdige
Alpro, som holder en svært grønn profil, har i dag 38 prosent av det melkefrie markedet i Europa, men altså under en prosent her i Norge.

- Det er essensielt at plantebasert mat og drikke blir løftet fram som likeverdige alternativer til animalsk mat, og da spesielt soya som ernæringsmessig byr på proteiner av høy kvalitet, en gunstig fettsyresammensetning med lite mettet fett og 0 prosent kolesterol, noe som også kan bidra i et helseperspektiv. Velger man berikede soyaprodukter, er de fullverdige alternativer ernæringsmessig til tradisjonelle meieriprodukter, sier Haaning Johnsen.

Haaning Johnsen sier at de har jobbet mye med smak de siste årene.

- God smak er utrolig viktig! Når vi er ute og treffer folk, opplever vi av og til at noen rynker på nesen når vi nevner soya innledningsvis. Da er det spesielt morsomt å se hvordan oppfatningen er når de har fått smake produktene våre. Det er stort sett alltid veldig positivt! sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.