Knapt flertall støtter Navarsete

Foto: Stian Lysberg Solum (NTB/Scanpix)

Tirsdag vil et telefonmøte med senterpartitoppene trolig avgjøre om partileder Liv Signe Navarsete må belage seg på ekstraordinært landsmøte og valg av ny ledelse.

11.01.14 21:25

Oslo (NTB-Linus Røvik Hauge): Flertallet i sentralstyret har imidlertid tillit til den omstridte Sp-lederen.

Det var partiledelsen som nylig tok initiativ til å møte fylkeslederne tidlig neste uke til et telefonmøte for å drøfte den dype krisen som partiet befinner seg i. Ifølge Dagbladet skal telefonmøtet skje på tirsdag.

Partiledelsen, og spesielt Navarsete, har fått kraftig kritikk i etterkant av valget. Det toppet seg med den knusende evalueringsrapporten som ble lagt fram like før jul, og stormen økte i styrke da det ble kjent at hun like etter valget i fjor ringte daværende statsrådskollega Bård Vegar Solhjell for å få ham til å legge E16 gjennom hjemstedet Lærdal i tunnel som fordyret veiprosjektet med 400 millioner kroner.

Maktkampen mellom Navarsete og nestleder Ola Borten Moe har fått kritikerne til å kreve at begge to må tre av. Kilder tett på Navarsete sier til Dagsavisen at hun ikke er interessert i å sette vervet sitt på spill uten at også Borten Moe gjør det.

Den andre nestlederen Trygve Slagsvold Vedum har seilt opp som en høyaktuell kandidat til å ta over roret.

Rent flertall
Ifølge NRK har flere av fylkeslederne og sentrale Sp-politikere fra hele landet organisert seg i et forsøk på å samle støtte for å avholde et ekstraordinært landsmøte i Senterpartiet så raskt som mulig. Til det kreves det rent flertall, enten i sentralstyret eller landsstyret.

Mange i partiet er imidlertid sterke motstandere av å gå til et så drastisk skritt nå, over ett år før det ordinære landsmøtet.

Navarsete som har valgt å vokte sine ord og ikke uttale seg i hytt og pine mens stormen har rast som verst den siste uka, har gitt uttrykk for at uroen rundt henne ikke kan fortsette.

Til Klassekampen fredag sa hun at hun ikke vil trekke seg og understreket at hun er en fighter. Men bråket gjør at hun senere samme dag ba partiet avklare om hele ledelsen har tillit. Dersom det betyr at det skal holdes et ekstraordinært landsmøte der partiet velger ny ledelse, så er det greit for henne.

Flere i partiet karakteriserer situasjonen i partiet som hjerteskjærende. Folk som tradisjonelt har tilhørt Navarsetes fløy, mener partilederen allerede nå må gi et signal om at hun ikke tar gjenvalg i 2015.

Støtte
Blant Navarsetes kolleger i sentralstyret sier et flertall at det ikke vil være lurt å kalle inn til ekstraordinært landsmøte nå. Sju av tolv medlemmer sier til VG at de ikke ønsker dette, og vil isteden frede partilederen til 2015.

Både Borten Moe og Vedum sier et kontant nei, det samme gjør Erling Laugsand, Hilde Furuseth Johansen, Ingunn Dalaker Øderud, Gro-Anita Mykjåland og Bjørg Bergheim.

- Jeg har full tillit til Liv Signe og synes hun er en dyktig leder, sier Ingunn Dalaker Øderud til avisen.

- For meg er det ingen lederstrid i partiet, og jeg ser ingen grunn til å ha et ekstraordinært landsmøte. De som er valgt, er for meg valgt fram til 2015 – det gjelder både arbeidsutvalget, leder og sentralstyre, sier Johansen.

De eneste som sier ja til ekstraordinært landsmøte, er Per Inge Bjerknes og Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim. Navarsete selv og Bengt Fasteraune sier kanskje/kanskje ikke, mens Janne Sjelmo Nordås ikke har gitt noe svar.

Krisemåling
Mens det blåser som verst i Senterpartiet, flykter velgerne fra partiet. På en fersk meningsmåling som Norfakta har laget for Klassekampen og Nationen , er resultatet en oppslutning på skarve 3,9 prosent.

Partiet er dermed under sperregrensa, og resultatet ved et stortingsvalg ville vært ett enslig mandat – ni færre enn i dag. Oppslutningen er langt under 5,5 prosent som partiet fikk i det historisk svake stortingsvalget i september.

Målingen viser dessuten at lojaliteten er lav hos Senterpartiets velgere. Bare 64 prosent av dem som stemte Sp i fjor, ville gjort det samme nå. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.