RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Apple)

Knekk iPhone en gang for alle

Nytt sikkerhetshull er umulig for Apple å tette.

[Mobilen.no]: Apple er kjent for å føre et strengt regime på hvilke programmer og operatører du kan ha på din iPhone.

Mange ønsker større frihet til å gjøre hva de vil med telefonen sin, og da har løsningen vært å utføre en såkalt "jailbreak" for å åpne opp alle funksjoner. 

Men hver gang hackerne har funnet en måte å låse opp telefonen, har Apple tettet hullet i neste programvareoppdatering. Slik har de lekt katt og mus helt siden den første iPhone-modellen kom ut i 2007.

Se også: – iPhone 5 får ny fasong

Nå hevder imidlertid hackerne å ha funnet en måte å knekke Apples iPhone-sperre for godt.

Den nye jailbreak-metoden heter SHAtter og skal utnytte et sikkerhetshull som ligger inne i selve A4-prosessoren, noe som betyr at Apple ikke kan løse det med en vanlig programvareoppdatering. Det eneste som hjelper for selskapet å endre maskinvaren i nye telefoner de sender ut.

Når telefonen først er jailbreaket kan du installere akkurat de programmene du ønsker. Det er for eksempel populært å installere aktivt skrivebord, filutforsker, raskere kontrollpanel og nye lydfiler på telefonen. Det finnes et rikt utvalg av programmer i en egen undergrunns apps-butikk kalt Cydia Store.

Ikke lansert
SHAtter er ennå ikke lansert på nettet, men skal være "kort tid unna" lover iPhone Dev Team og Chronic Dev Team som jobber med å gjøre jailbreaken klar for bruk.

Foreløpig er det imidlertid én betydelig ulempe med å bruke SHAtter. Du må nemlig ha telefonen koblet til en PC hver gang du skal starte den på nytt. Jailbreaken vil naturligvis bare fungere på enheter med Apple A4-prosessor. Det vil si iPhone 4, iPod Touch 4G og iPad.

NB: Vi gjør oppmerksom på at jailbreaking bryter garantien på telefonen din, og gjøres på eget ansvar. Uautorisert programvare kan inneholde virus og skadelig kode.

Det finnes flere falske jailbreakprogrammer ute på nettet:
Jailbreak til iPhone stjeler passordene dine

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere