Gå til sidens hovedinnhold

Knekte nesa på bussjåfør

Nå må den kjente soulartisten i fengsel.

(iOslo.no) Soulartisten Sofian Benzaim (28), kjent under artistnavnet Sofian, fikk i dag forkynt dommen fra Oslo tingrett, etter at han sto tiltalt for legemsbeskadigelse.

Ifølge tiltalen slo artisten bussjåføren på en rutebuss i Oslo i ansiktet med knyttet neve og påførte ham brudd i nesebenet. Hendelsen skjedde mandag 13. oktober i fjor. Sofian ble kjent skyldig i retten, og dømt til 45 dagers fengsel.

- Vi har anket dommen umiddelbart. Vi mener at domfellelsen er feil, sier 28-åringens forsvarer, advokat Fredrik Brodwall, til iOslo.no etter forkynnelsen.

- Refleks
Han forteller at Sofian erkjenner slaget, men sier at det kom som en refleks på at bussjåføren tok fysisk tak i ham.

- Han ble redd, og forsøkte å komme seg ut av situasjonen, sier Brodwall.

Advokaten understreker at artisten er lei seg, og aldri mente å skade noen.

- Etter at sjåføren skrek til meg, reiste seg fra førersetet og tok tak i jakken min, ble jeg redd og slo som en ren refleks, skal Sofian ha forklart i retten.

Episoden skjedde etter at sjåføren ikke stoppet på den bussholdeplassen artisten skulle av på. Ifølge bussjåføren på grunn av at det var trykket for sent på stopp-knappen. Sofian aksepterte ikke denne forklaringen, og de begynte å krangle, ifølge dommen.

- Opprører oss
Kommunikasjonssjef Bjørn Rydmark i Oslo t-banedrift sier til iOslo.no at vold mot sjåfører i kollektivtransporten er et generelt problem.

- Vi har sett en negativ utvikling på dette feltet, kanskje i særlig grad på bussen. Dette opptar og opprører oss, sier Rydmark.

Han forteller at t-banepersonell i stor grad ikke merker dette problemet, fordi de er avlukket fra passasjerene, men understreker at andre sjåfører i aller høyeste grad er en utsatt gruppe.

- Mange er irritert og lar det gå utover føreren. Det generelle inntrykket er at grensen for å ty til vold er mindre, slik vi også ser i samfunnet ellers, sier Rydmark.

I 2006 ga Personvernnemnda grønt lys for bruk av overvåkningskameraer i busser, for å bedre sikkerheten til sjåfører og passasjerer. Da hadde både arbeidsgivere og arbeidstakere i transportbransjen i lengre tid ytret ønske om en slik beskyttelse.

Ingen reell trussel
I dommen mot Sofian står følgende: «Slaget kom deretter umiddelbart etter at fornærmede hadde reist seg fra førersetet og tatt tak i tiltaltes jakke. Han hadde stoppet bussen på rødt lys og åpnet døren der tiltalte sto».

Retten legger til grunn at bussjåførens oppførsel var uheldig, men mener artisten ikke kunne føle seg truet av ham.

«Det er utenkelig at sjåføren var noen reell trussel i den situasjonen. (...) Retten er overbevist om at slaget kom som en reaksjon på at tiltalte ble tatt i jakken, og at tiltalte slo med vilje og måtte anse en skadefølge som sikker eller overveiende sannsynlig», står det i dommen.

- Fornøyd
Dommerne så også bort fra at Sofian kan ha slått i selvforsvar, fordi han enkelt kunne ha gått vekk fra situasjonen.

«I skjerpende retningen legges vekt på alvoret i handlingen. Det vises spesielt til at angrepet skjedde på en bussjåfør i tjeneste. En sjåfør på en buss sitter utsatt til og har et særskilt behov for vern», heter det i dommen.

Les også: Kvinne dømt for kontrollør-vold

Aktor, politiadvokat Margrete Velund, nedla påstand om ubetinget fengsel i 60 dager for 28-åringen. Retten mente imidlertid at artistens familiære situasjon og det faktum at han var lei seg for det som hadde skjedd, var formildende omstendigheter.

Han ble derfor dømt til 45 dagers ubetinget fengsel, samt å betale en oppreisning på 10.000 kroner til bussjåføren. I tillegg må han betale saksomkostninger på 2000 kroner.

Velund forteller at hun ikke har fått lest dommen, men etter å ha fått straffeutmålingen opplest sier hun følgende:

- Det er litt lavere enn jeg påsto, men jeg må si meg fornøyd med dommen. Straffeutmålingen blir en helhetsvurdering, og straffenivået varierer litt i disse sakene her også, sier Velund til iOslo.no.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Hva skjer dersom man vinner 925 millioner?