RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
NØDPASS: Telefonen står ikke stille på Trond Berges kontor. Han er seksjonsleder og politioverbetjent ved politiets lufthavnseksjon på Flesland. Foto: Skjalg Ekeland(Bergensavisen) og Anders Helgerud
NØDPASS: Telefonen står ikke stille på Trond Berges kontor. Han er seksjonsleder og politioverbetjent ved politiets lufthavnseksjon på Flesland. Foto: Skjalg Ekeland(Bergensavisen) og Anders Helgerud

Økning i antall nødpass: - Ikke uvanlig at folk gråter

Sist oppdatert:
Nesten dobbelt så mange som i fjor har surret med passet sitt.

(BA.no): I løpet av de ti siste dagene har 45 desperate reisende kontaktet politiet på Bergen lufthavn Flesland.

– Det er en ekstrem økning fra i fjor, og veldig mye for oss å håndtere på rundt én uke. Det blir et forferdelig press på oss, sier Trond Berge, seksjonsleder og politioverbetjent ved politiets lufthavnseksjon på Flesland.

MÅ AVVISE

Mellom 16. juni og 26. juni i 2013 utstedte avdelingen 25 nødpass.

I samme tidsperiode i år har forespørslene blitt så mange at de har sett seg nødt til å avvise flere.

Fakta: Nødpass

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Hvis du ikke rekker å bestille et ordinært pass før du skal reise, kan du få utstedt nødpass hos politiet.

For å få nødpass, må du fremlegge dokumentasjon på reisen sammen med søknaden.

Du skal som hovedregel henvende deg til ditt lokale politi når du skal søke om nødpass.

I nødpass er opplysningene på personaliasiden skrevet for hånd. Passet kan ikke benyttes ved innreise til blant annet USA og Tyrkia. Man er selv ansvarlig for å undersøke om det landet du skal reise til godtar nødpass.

Nødpass koster 450 kroner for voksen of 270 kroner for barn.

Nødpasset er gyldig bare for én enkelt reise, og det må leveres til politiet eller grensekontrollen når du kommer tilbake til Norge.

Du må ta med eget passfoto til nødpass fordi biometrikioskene hos politiet ikke kan benyttes til å ta bilde til nødpass.

– Senest for én time siden måtte jeg si nei til noen. Vi har rett og slett ikke kapasitet nok. Vår hovedoppgave er grensekontroll, sier Berge.

Han forteller at stadig større fly og hyppigere flytrafikk krever at de ansatte må sitte mer i grensekontrollen. Dette går dårlig overens med at flere glemmer å sjekke passet sitt.

– Folk passer ikke godt nok på at det er i orden. Det tar ti dager å få tilsendt et nytt pass, men mange venter helt til det kun er én uke igjen før avreise, forteller seksjonslederen.

– BLIR LEI OSS

Det er i forbindelse med sommerferien at forespørslene om nødpass begynner å strømme inn. Det har ikke vært en økning i antall nødpass generelt, snarer tvert imot.

378 i 2014, mot 479 nødpass totalt på samme tidspunkt på Flesland i fjor.

– Vi oppfordrer folk til å sjekke passene sine i god tid før avreise. Når folk blir avvist blir de lei seg, og vi blir også lei oss, sier Trond Berge.

– Det er ikke uvanlig at noen begynner å gråte når vi ikke kan hjelpe dem. Jeg forstår dem godt, men sånn er det, fortsetter han.

Nødpass koster 450 kroner for voksen, og 270 kroner for barn.

STRENGERE REGLER

I tillegg ønsker politiet på Flesland å gjøre alle reisende oppmerksomme på at omtrent alle land har bestemmelser på hvor lenge et pass må være gyldig etter hjemreise.

– Noen så lenge som seks måneder, avslutter Berge.

Nylig kunne også den norske ambassaden i Tyrkia melde om at de ikke lenger godtar nødpass.

Ifølge Romerikes Blad er det ikke selve nødpasset som er problemet, med det å få visum på kort varsel med pass som dette.

Tyrkia lanserte i april 2013 en elektronisk visumportal for blant annet nordmenn, men en forutsetning for å bruke denne er at man har et ordinært pass som er gyldig seks måneder etter reisen.

Fra 10. april har det ikke blitt solgt visum manuelt på tyrkiske grenseposter.

Les flere saker fra ba.no her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere