RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Trond Kristian Johannessen segnet om på et busstopp i Laksevåg 25. juni.
Trond Kristian Johannessen segnet om på et busstopp i Laksevåg 25. juni. Foto: BA/politiet (BA)

Knivdrepte fire timer etter lovendring

Sist oppdatert:
Timer før Trond Kristian Johannessen ble drept, klubbet Kongen igjennom endringer av loven som skjerper straffenivået i drapssaker og for grov vold.

Knivstikkingen i Carl Konows gate på Damsgård om ettermiddagen 25. juni kan bli en av de første alvorlige kriminalsaker som tingretten får til behandling etter at straffeskjerpelsene trådte i kraft, skriver Bergensavisen (BA).

Kongen sanksjonerte endringene i statsråd om formiddagen denne dagen, og fire timer senere, klokken 1618, fikk politiet melding om at Johannessen var segnet om på busstoppet på Gyldenpris.

Hever straffene
En 35 år gammel mann har erkjent at han knivstakk Johannessen, men at det ikke var meningen å drepe. Politiet har imidlertid siktet ham for drap.

Lovendringene innebærer blant annet at den øvre strafferammen for legemsbeskadigelse med døden til følge økte fra åtte til ti år, mens minstestraffen for drap ble hevet fra seks til åtte år.

Tidlig i juni uttalte justisminister Knut Storberget at regjeringen tok sikte på at den nye loven skulle tre i kraft 1. juli. Men regjeringen rakk å behandle endringene i statsråd en uke tidligere, og loven ble sanksjonert av Kongen.

Dermed blir den drapssiktede 35-åringen berørt av straffeskjerpelsene uansett om han blir dømt for drap eller grov legemsbeskadigelse.

- Grunnloven er klar. Ingen lover har tilbakevirkende kraft. Akkurat denne hendelsen inntraff midt i skjæringspunktet, men dette er noe vi får komme tilbake til, sier siktedes forsvarer, advokat Einar Råen til BA.

Stortinget vedtok straffeskjerpelsene 14. juni, men det er først når den sanksjoneres i statsråd at den begynner å gjelde.

Intet motiv
I går ble 35-åringen varetektsfengslet i ytterligere åtte uker. Han har tilstått å ha tatt livet av Johannessen.

- Jeg ville bare stikke ham i armen, slik at han måtte på legevakten å sy. Tanken var aldri å drepe, har han forklart i avhør.

Motivet for ugjerningen fremstår fortsatt som et mysterium for politiet. Etterforskerne har ikke fått noen fornuftig forklaring på hvorfor han var bevæpnet med kniv, og hvorfor han ville skade Johannessen som ikke hadde noe voldelig rulleblad, skriver BA.

Johannessen segnet om på et busstopp på Gyldenpris like etter og livet sto ikke til å redde.

Nå har politiet bedt om at drapssiktedes mentale tilstand blir undersøkt.

- De rettspsykiatriske sakkyndige skal forsøke å finne ut om siktede var tilregnelig i gjerningsøyeblikket og eventuelt om han lider av personlighetsforstyrrelser.

Les flere nyhetssaker i BA her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere