Gå til sidens hovedinnhold

Kniver om sommerjobbene

Både bemanningsbyråene og NAV melder om færre utlyste sommerjobber enn tidligere. Men har du ikke skaffet deg jobb ennå, er fortsatt ikke løpet kjørt.

OSLO: – Jeg har inntrykk av at det er vanskeligere å få jobb og at mange av de som vil jobbe ikke får jobb, forteller avdelingsleder i UngInfo, Laila Erdal Aagesen.

Færre jobbutlysninger

I følge NAVs nettsider er det hele 1200 færre jobbutlysninger hos dem i år enn i fjor, og også bemanningsbyrået Adecco, som har over 1000 søkere i uka der flesteparten er mellom 19 og 25 år gamle, forteller om harde tider.

– Det er færre sommerjobber hos oss i år enn i fjor, slik som også NAVs tall tilsier, forteller Hilde Lekven som er byråets regionsdirektør i Oslo og Direktør General Staffing i Adecco.

– Det kan være flere faktorer som spiller inn her, blant annet at kundene våre tenker seg om flere ganger før de ansetter vikarer fordi de vil kutte ned på kostnader. Det er også mange som løser det med sommervikarer ved hjelp av nettverk som familie og venner og altså ikke lyser ut stillingen, forteller hun.

De fleste som lyser ut vikariatstillinger til sommeren gjør dette i tiden mellom februar og april, og noen starter også enda tidligere. Det er likevel ikke grunn til å gi opp om du fortsatt står uten jobb i sommer.

– Det er fortsatt mange sommerjobber, og det er ikke alltid arbeidsgiverne er så flinke til å planlegge de heller, så det kommer til å komme mer utover sommeren, sier hun og ber jobbsøkere stå på og være aktive i søkeprosessen.

LES OGSÅ: Ingen sommerferie for rusavhengige på gata

Flere unge vil inn i markedet

Også hos Manpower rådes det til å gi jernet om du vil sikre deg en sommerjobb. Rekrutteringssjef Jon Paulsen forteller at det er vanskelig å si noe om årets sommerjobbmarkedet foreløpig, men at det krever høy innsats å skulle komme inn på markedet.

Han viser til undersøkelser gjort av SSB og forteller at det innen bransjer som varehandel og bygg og annlegg kan bli større konkurranse.

– Det er det flere grunner til, for eksempel at det er en voksende mengde unge inne på markedet, og at det er stor pågang fra Europa.
Dermed kreves det høyere innsats fra jobbsøkeren.

– Det er helt avgjørende med egenaktivitet og jeg vil oppfordre alle til å legge en skikkelig innsats i å søke jobb. Bruk nettverket ditt og bemanningsbyråer og ta prosessen som en skikkelig jobb. Studenter bør for eksempel forhøre seg med andre studenter om hvordan de har fått sommerjobb.

LES OGSÅ: – På kjøkkengulvet der inne ble mora mi født i 1910

LES OGSÅ: Sykehjem ansetter tenåringer

Gå dør til dør

Å sende ut søknader og CV-er til så mange som mulig er selvfølgelig lurt, men den beste måten å få napp på er fortsatt å dukke opp hos sjefen med et stort smil, og det er på ingen måte umulig å få seg en jobb selv om du er sent ute.

– Jeg tror nok at du vil kunne skaffe deg en jobb, men kanskje ikke en relevant en. De fleste jobbene får du nok ved å gå og banke på dører. Det er en litt uvant situasjon, men det må til. Da kan du få jobber på tross av at arbeidsgiver ikke har tenkt over at de trenger deg.

Det kan også lønne seg å fortsette å følge opp en arbeidsgiver selv om du har fått et nei, for plutselig er det noe som åpner seg. Det er nemlig spesielt tre faktorer som spiller inn om du skal få napp.

– Egeninnsats, nettverk og timing.

LES OGSÅ: Søker julenisse hele sommeren

Bruk kontaktene dine

På Norges Kreative Høyskole i Kirkegata, møter dittOslo tre Oslo-studenter, Ösp Egilsdóttir, Tonje Gulbæk Barstad og Maria Revelj, som alle studerer på fotografilinja. Egilsdottir forteller at hun skal bruke mesteparten av sommeren til å jobbe her i Oslo.

– Som student må jobben komme først, så jeg skal jobbe masse først, så får det kanskje bli noe ferie mot slutten av sommeren, sier hun.

Hun legger også til at hun aldri har hatt noe problem med å fylle sommeren med jobb ettersom hun som oftest har vært i fast arbeid når sommeren nærmer seg. Allikevel har hun et godt tips til de som skulle trenge en sommerjobb:

– Søk tidlig! Det er nok det viktigste om du skulle trenge en sommerjobb. Jeg vet om mange som ikke har vært tidlig nok ute med å søke, og dermed sittet uten jobb hele sommeren, forteller hun.

Gulbæk Barstad støtter medstudentens forslag om å søke tidlig. Hun har selv tenkt til å bruke sommeren på å jobbe.

– Det er mange caféer og restauranter som trenger hjelp om sommeren når de andre ansatte skal ha ferie, så det er et godt sted å begynne om du trenger sommerjobb, sier hun.

I tillegg mener fotostudenten at det er lurt å forhøre seg litt rundt med venner og kjente og bruke de kontaktene man allerede har om behovet for en sommerjobb er der.

– Det er også mye mer effektivt å bruke venner og bekjente for å skaffe seg en sommerjobb, legger Revelj til.

LES OGSÅ: Slik blir været Kristi himmelfartshelgen