RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knivstakk kompisen - er fortsatt venner

Forsøkte å redde livet hans etter å ha knivstukket.

For nesten nøyaktig ett år siden hadde 34-åringen fra Oslo besøk av to kamerater. De drakk øl og røyket hasj, og verten ønsket etter hvert å få tak i narkotika.

Han ringte en kjenning for å få tak i dette, men da han ikke lyktes med det kastet han blant annet en pc i gulvet slik at den knuste. Også tidligere på kvelden ble han oppfattet som sur.

De to besøkende gikk inn på kjøkkenet for å røyke. En snau halvtime senere kom 34-åringen inn til dem, han var rasende og kastet et glass i kjøkkenvasken slik at det knuste. Han tok så med seg en kniv og gikk ut av kjøkkenet.

Alle var på dette tidspunktet ganske beruset.

«Tror du jeg er redd for kniv»
Da han så kom mot kjøkkenet igjen forsøkte den ene kompisen å stenge ham ute fra kjøkkenet ved å holde igjen døren. Den andre kompisen slo ham da på hånden og sa «tror du jeg er redd for kniv», slik at han som holdt igjen døra slapp taket. 34-åringen kom da inn og knivstakk kompisen sin i magen.

Sakkyndige forklarte i retten at offeret ville ha mistet livet veldig kjapt, hadde det ikke vært for at han fikk rask hjelp. Det var gjerningsmannen som bidro til å kontakte ambulanse, samtidig som han forsøkte å stanse blødningen.

Etter knivstikkingen har offeret forklart at han fikk det for seg at en fjerde person kom inn på kjøkkenet, og at han antok at det var denne som stakk ham med kniv.

Også den andre kompisen har forklart at en ukjent nigerianer knivstakk fordi han ikke fikk lov å sove over i leiligheten. Disse forklaringene festet retten ikke lit til, dette fordi de begge tidligere har forklart at det var 34-åringen som stakk.

Reddet av rask hjelp
I den ferske dommen fra Oslo tingrett skrives det at mannen dømmes for drapsforsøk, og at den eneste grunnen til at han ikke lyktes med å drepe var at offeret fikk legehjelp så raskt.

For retten er det skjerpende at mannen tidligere er dømt for brudd på straffelovens paragraf 229:

«Den, som skader en anden paa Legeme eller Helbred eller hensetter nogen i Afmagt, Bevidstløshed eller lignende Tilstand, eller som medvirker hertil, straffes for Legemsbeskadigelse med Fængsel indtil 4 Aar, men indtil 6 Aar, saafremt nogen Sygdom eller Arbeidsudygtighed, der varer over 2 Uger, eller en uhelbredelig Lyde, Feil eller Skade er voldt, og indtil 10 Aar, saafremt Døden eller betydelig Skade paa Legeme eller Helbred er blevet Følgen».

Det er også skjerpende at offeret har hatt store psykiske og fysiske plager i ettertid.

Aktor la ned påstand om at 34-åringen skulle dømmes til seks års fengsel, hvor resten av soningen for den tidligere dommen er inkludert. Retten var noe mildere og satte straffen til fem år og ni måneders fengsel. 

Han må også betale 125.000 kroner i erstatning til offeret.

- Kniven bøyd 180 grader
Den dømtes forsvarer, Thom Bernhard Haaland, sier til Nettavisen at dommen er anket.

- Det er en del uklarheter i denne saken. Det ble konsumert en del alkohol, og min klient var av dem som hadde fått i seg mest. Han har ingen erindring om hva som skjedde, sier Haaland.

Uklarhetene advokaten viser til hvorvidt det var en fjerde person innom leiligheten. Blant annet fordi Haaland mener det er usannsynlig at kniven som ble funnet i leiligheten den kvelden kan ha påført offeret de skadene han hadde.

- Tuppen på kniven var bøyd nesten 180 grader tilbake, og slik den så ut kunne den ikke ha stukket noen gjennom klærne og inn i magen. Det er tvil om den i det hele tatt ville kommet gjennom, men i så fall ville den fungert som en fiskekrok og revet opp klær og alt som er.

Han viser til at offerets kuttskader var helt rene.

Er de to fortsatt venner?

- Ja, de er venner. De var aldri uvenner den kvelden heller, tyder det på. Nå har de ikke fått snakket så mye sammen, siden min klient har sittet varetektsfengslet, men de er fortsatt venner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere