*Nettavisen* Nyheter.

Knopfler-kompis spiller Straits i Bergen

Vidar Ruud hyller Mark Knopfler på Ricks, og får selskap av selveste Steve Phillips på scenen.

11.04.07 13:28

(iBergen.no) : Den 59 år gamle blues- og countrygitaristen møtte Mark Knopfler i Leeds i 1968, da sistnevnte var journalist i avisen Yorkshire Evening Post. De to fant umiddelbart tonen, og de kommende fem årene spilte Phillips og Knopfler jevnlig sammen. Knopfler flyttet til London i 1973, og dannet Dire Straits sammen med broren David, bassisten Johns Illsley og trommeslager Pick Withers.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (www.vidarruud.com)

Duoen har likevel holdt kontakten, og gjorde i 1990 suksess både på plate og på scenen med hobbybandet The Notting Hillbillies. Bandet ga ut albumet «Missing..., Presumed Having A Good Time» og gjorde sporadiske konserter både på slutten av 90-tallet og i 2002.

Sa ja med en gang
Det er den 25 år gamle gitaristen Vidar Ruud fra Årdal som har hentet 59-åringen til Norge. Ruud er frontfigur i coverbandet Sultans Of Swing, og har vært enorm fan av Mark Knopfler siden 1988.

– Dette er noe jeg har gått og hatt lyst til å få i stand lenge, så jeg skrev til manageren hans og fortalte om hvilken idé jeg hadde. I utgangspunktet ønsket jeg å få også Brendan Crocker fra Notting Hillbillies med på konserten, men det gikk dessverre ikke. Men Steve sa ja uten ha hørt noe av meg eller bandet mitt, og like før jul kom manageren hans til Bergen for å hilse på meg og orientere seg om prosjektet, forteller Ruud til iBergen.no.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Vidar Ruud)

Fire konserter
5. mai står Sultans Of Swing og Steve Phillips på scenen på Ricks i Bergen. Dagen før blir det konsert på Herr Nilsen i Oslo, mens det i juni blir spillejobber også i Årdal og Sogndal.

– På konserten vil det bli ca. halvparten Dire Straits og halvparten Steve Phillips/Notting Hillbillies, sier Ruud.

25-åringen fra Årdal er selv frontfigur i det etter hvert velrennomerte coverbandet, og kopierer Mark Knopfler ned til minste detalj på scenen. Til og med lillefingeren og ringfingeren på plekterbrettet er på plass.

– Mark Knopfler er årsaken til at jeg begynte å spille gitar. Første låten jeg hørte var «Money For Nothing», og det var et eller annet med den gitarlyden som bare traff meg. Julen etterpå fikk jeg min første elektriske gitar, forteller Ruud.

Møtte helten i Bergen
Ruud anslår selv at han har vært på om lag 15 Dire Straits/Knopfler-konserter, og han har fått møte sin store helt ansikt til ansikt flere ganger. Blant annet var han sammen med countrystjernen Jimmy Nail en av ytterst få som slapp backstage da Mark Knopfler spilte i Haukelandshallen i Bergen i 2005. Der hadde han også med seg sin nyinnkjøpte Pensa-gitar, som helten fikk prøvespille.

– Han sa det var en «lovely guitar». Jeg spurte om han hadde lyst å låne den på «Telegraph Road», men han mente det var for tynne strenger på gitaren. Men han er en veldig grei fyr. Litt innesluttet, men jordnær og trivelig, sier Ruud.

Billetter til konsertene på Ricks og Herr Nilsen er i salg hos Billettservice.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.