*Nettavisen* Nyheter.

Knusende 22. juli-dom mot regjeringen

Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)

- Det er hakket under mistillit og er nærmest historisk.

19.02.13 20:43

For første gang på veldig lenge kan huske fremmer regjeringspartiene et forslag om kritikk etter en høring i kontrollkomiteen, men styrken er forskjellig fra opposisjonens.

- Samtlige partier på Stortinget ønsker å fremme kritikkforslag mot regjeringen, sier leder Anders Anundsen (Frp) etter at kontroll- og konstitusjonskomiteen tirsdag ettermiddag kom med sin innstilling.

Historisk
Samtidig er regjeringspartienes representanter klare på det historiske i forslaget som kommer til å bli vedtatt med de samme partienes stemmer under stortingsbehandlingen 5. mars.

– Jeg kan ikke huske at det har skjedd i norsk parlamentarisk historie på lang tid at regjeringspartiene fremmer et forslag til vedtak som også inneholder kritikk, sier Kolberg.

– Historisk er en riktig beskrivelse, sier SVs Hallgeir Langeland.

Men så er også selve saken historisk, understreker de.

– Vi har hele tiden vært nøye på å kritisere de som skal kritiseres. Det gjør vi i respekt for de døde og de etterlatte. Dette er en sak som angår svært mange, og der 77 mennesker ble drept, sier Kolberg.

Et samlet Storting kritiserer altså regjeringens beredskapsutøvelse. I meldingen fastslås det at det var statsministeren og regjeringen som hadde det øverste ansvaret.

- Det har jo også Jens Stoltenberg uttalt gjentatte ganger, og ut fra den alvorlige situasjonen som oppsto og som førte til en nasjonal katastrofe med en rekke berørte parter, synes jeg det var godt å få en grundig beklagelse fra statsministeren, sier Anders Anundsen (FrP).

- Svært alvorlig
- Både før og under terrorangrepene viste regjeringen at de ikke i tilstrekkelig grad hadde iverksatt tiltak som gjorde at staten og samfunnet var i stand til å beskytte landets innbyggere. Det er jo ingen tvil om at dette er svært alvorlig, sier Anundsen.

Komitélederen er glad for beklagelsen fra Stoltenberg, men viser til at han nå forventer at regjeringen følger opp de tiltakene de har lovet å iverksette for å bedre sikkerheten og tryggheten til innbyggerne.

- Men den beklagelsen han fremførte overfor Stortinget, forventer jeg at landets innbyggere for fremtiden kan føle seg trygge på at deres sikkerhet blir ivaretatt på en tilfredsstillende måte, sier Anders Anundsen.

- Norge var ikke godt nok forberedt
Saksordfører Geir Jørgen Bekkevold Bekkevold (KrF) er enig.

- Regjeringen er klar adressat for kritikken, sier han og legger at hele kommitéen står samlet bak kritikken.

- Viktige deler av vår beredskap og krisehåndtering fungerte ikke. Norge var ikke godt nok forberedt på å takle et terrorangrep slik det som skjedde 22. juli 2011, og maktet derfor ikke å ivareta befolkningens sikkerhet godt nok. Dette er blant konklusjonene i innstillingen Kontroll- og konstitusjonskomiteen legger frem i dag, sier saksordfører Geir Bekkevold (KrF).

Ingen anerkjennelse
Selv om kommitéen står samlet bak kritikken, er det nyanseforskjeller. Høyre går et skritt lenger enn regjeringspartiene.

- Det er sterk kritikk mot regjeringen fra alle partier. Forskjellen er at regjeringspartiene gir i innstillingen en anerkjennelse til regjeringens arbeid med beredskap etter 22.juli, det gjør ikke Høyre. Vi har fortsatt til gode å se hva det arbeidet medfører, sier Per-Kristian Foss.

Foss mener at det ved ulike hendelser siden 22. juli 2011 har blitt høstet erfaringer som viser at beredskapen ikke er god nok.

- Vi mener at erfaringene etter 22.juli viser at man ikke kan gi anerkjennelse til regjeringen for beredskapsarbeidet. Det er fortsatt svikt i kommunikasjon, ledelse og erfaringslæring hos regjeringen, sier Foss.

Komiteen mener det er kritikkverdig at:

 • Grubbegata ikke raskere ble stengt
 • Midlertidige tiltak for stenging av Grubbegata ikke ble iverksatt
 • Bemanningen av politiets operasjonssentraler har vært for dårlig
 • Politihelikopteret ikke hadde beredskap
 • Nasjonalt varslingssystem ikke fungerte
 • Viktig planverk ikke ble iverksatt og ufullstendig benyttet
 • Anmodning om bistand fra Forsvaret kom for sent
 • Sikring av sentrale bygninger som bl.a. Stortinget kom sent
 • Politidirektoratet ikke i tilstrekkelig grad ble målt på sitt arbeid med tanke på samfunnssikkerhet og beredskap
 • Risikoerkjennelsen ikke synes å ha vært høyt nok på dagsorden verken hos politiske myndigheter eller hos politiet
 • Evnen til å lære av øvelser har vært for litten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag