RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knusende Mongstad-rapport: - De visste det var mislykket i fire år, men fortsatte å la oss betale

Et fullskala renseanlegg for CO2-utslipp fra oljeraffineriet og varmekraftverket på Mongstad i Nordhordland ble lansert som den rødgrønne regjeringens «månelanding» av Stoltenberg i nyttårstalen i 2007.
Et fullskala renseanlegg for CO2-utslipp fra oljeraffineriet og varmekraftverket på Mongstad i Nordhordland ble lansert som den rødgrønne regjeringens «månelanding» av Stoltenberg i nyttårstalen i 2007. (TCM)
Sist oppdatert:
Retter hard kritikk mot de rødgrønne.

De rødgrønne får hard kritikk fra stortingsflertallet for måten den avgåtte regjeringen håndterte Mongstad-saken på. Etterpåklokskap, mener Arbeiderpartiet.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité avga torsdag sin innstilling i saken om hvordan regjeringen til Jens Stoltenberg (Ap) håndterte Mongstad-prosjektet.

– Rapporten er knusende, sier Erik Skutle (H), som ble medlem av Kontroll og konstitusjonskomiteen i fjor.

Les også:Høster kritikk for månelandingen

De borgerlige partiene kritiserer de rødgrønne for mangelfull informasjon til Stortinget, mangler ved gjennomføringsavtalen, manglende håndheving av utslippstillatelsen og oppfølgingen av prosjektet i sin helhet.

– Årsaken til at vi er knallharde, er at man i denne saken har gått veldig høyt ut. Stoltenberg var tydelig i sin nyttårstale i 2007. Man skulle lande på månen, som han sa. Vi skulle være pioneerer og gjøre noe som hadde stor betydning for klima. Slike ord forplikter. Vi har brukt åtte milliarder på et prosjekt som ikke ga noen resultater. Begrunnelsen om at det ble for dyrt, er opplysninger de har sittet på i fire år. De har visst hva det kostet og fortsatt å pøse penger inn i det, sier Skutle til BA.

– Rapporten er knusende, sier Erik Skutle (H), som ble medlem av Kontroll og konstitusjonskomiteen i fjor.

Han synes det hele er «litt spesielt».

– Først da regjeringen gikk av, sa de fra at det var mislykket. Det er lett å innrømme dette når man har tapt valget. Da har man ikke mer å tape. Men i mellomtiden har samfunnet tapt veldig mange penger.

– Berettiget kritikk

Det er partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Miljøpartiet De Grønne som stiller seg bak komiteens vedtak.

Representantene for de avgåtte regjeringspartiene Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV avviser derimot kritikken.

Flertallet kritiserer blant annet de rødgrønne for mangelfull informasjon til Stortinget, mangler ved gjennomføringsavtalen, manglende håndheving av utslippstillatelsen og oppfølgingen av prosjektet i sin helhet.

– Innstillingen viser at kritikken vi har fremsatt gjennom disse årene, har vært berettiget, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF) i kontrollkomiteen.

Han mener Mongstad-saken er et eksempel på hvordan «avtaler mellom staten og kommersielle selskaper ikke skal utformes».

Kontrollkomiteens behandling av saken kom i kjølvannet av Riksrevisjonens kraftige kritikk av satsingen på CO2-fangst og -lagring i fjor sommer. Høringen ble avholdt over flere dager i januar og februar etter at kontrollsaken ble åpnet i november.

– Det har vært Stoltenberg-regjeringen viktigste klimatiltak. Jeg tror de har vært redd for at de skulle bli strippet for all troverdighet i miljøpolitikken. Det fremstår som ganske tydelig at man har en satsing på Mongstad som en unnskyldning for ikke å gjøre noe på andre områder, mener stortingsrepresentant Erik Skutle.

Han beskriver hele prosjketet som «halvhjertet»:

– Ingen tidsfrister og ingen oppfølging. Regjeringen har ikke gjort noe for å sørge for at Statoil skulle bli ferdige.

– Når ikke mål

Saksordfører Abid Raja mener skrinleggingen av Mongstad har gjort det «nesten umulig» å nå de klimamålene Norge har satt seg fram mot 2020, fordi Mongstad-rensing er lagt inn som et premiss.

Abid Raja (V) har problemer med å se hvordan Norge skal klare klimamålet innen 2020 etter skrinleggingen.


– Det gjør det ekstremt vanskelig å nå de målene, sier han.

Også Miljøpartiet De Grønnes komitémedlem Rasmus Hansson peker på at Norge «ikke hadde ligget så mange tonn etter» hvis Mongstad hadde blitt gjennomført.

– Problemet er at den rødgrønne regjeringen aldri krevde at dette prosjektet skulle fange CO2. De satte aldri reelt press på Statoil, og resultatet er at ikke ett eneste molekyl CO2 er fanget og lagret på Mongstad, sier han.

Slår tilbake

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) kaller kritikken etterpåklokskap og mener den er fundert på kunnskap «vi har i dag, men som vi nettopp ikke hadde da vi startet prosjektet».

– Det er ikke kommet fram noe i høringene eller i komiteens arbeid som dokumenterer at regjeringen ikke har informert Stortinget på riktig måte, sier Kolberg til NTB.

– Det er svært bemerkelsesverdig at Statoil direkte og indirekte kritiseres så sterkt. Spesielt er det politisk svært bemerkelsesverdig at Høyre er med på en slik kritikk. Jeg hadde forventet at Høyre ville forstå at dette var komplekst, sier han.

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) slår tilbake mot kritikken og kaller det for etterpåklokskap.


Etter valget

Et fullskala renseanlegg for CO2-utslipp fra oljeraffineriet og varmekraftverket på Mongstad i Nordhordland ble lansert som den rødgrønne regjeringens «månelanding».

De rødgrønne skrinla i september i fjor, like etter stortingsvalget, CO2-rensing på Mongstad, men teknologisenteret TCM blir videreført. Kontrollkomiteens flertall er kritisk til at beslutningen om å skrinlegge CO2-rensing ikke ble gjort kjent før etter valget.

Kontrollkomiteens behandling av saken kom i kjølvannet av Riksrevisjonens kraftige kritikk av satsingen på CO2-fangst og -lagring i fjor sommer. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere