Gå til sidens hovedinnhold

Knusende nederlag for KrF på alle punkter etter debatt i Stortinget

Et stortingsflertall stemte for at enslige kvinner kan få assistert befruktning, og at eggdonasjon blir lovlig i Norge.

STORTINGET (Nettavisen): Det var flere endringer i bioteknologiloven det var knyttet spenning til tirsdag ettermiddag. Tirsdagens vedtak betyr at det blir tillatt med eggdonasjon, assistert befruktning for enslige, tidlig ultralyd og blodprøven NIPT, som kan avsløre skader og sykdommer på fostre tidlig i svangerskapet.

Noe som er et knusende nederlag for KrF for alle punkter.

- Vi visste at vi hadde noen muligheter til å få flertall, fordi Frp stilte sine representanter fritt. KrF har kjempet helt til siste stemme nå var talt, skriver Ropstad i en SMS til NTB.

Det var i utgangspunktet Arbeiderpartiet, SV og Fremskrittspartiet som gikk sammen for å sikre flertall for endringene i en fullsatt sal, hvor det var satt opp pleksiglass til 225.000 mellom stolene for å sikre smittevernet.

Les også: Innvilget KrF-krav gjør at det må settes opp pleksiglass i Stortinget

- Stort tilbakeskritt

KrFs partileder forklarte at dette var et nederlag for partiet, fordi de mener at loven for øyeblikket ikke sikrer barns rettigheter.

- Dette er et stort tilbakeskritt for likeverdet i 2020. KrFs mål har vært å sikre en lov som ikke skaper et sorteringssamfunn, og en lov som sikrer barns rettigheter. Slik loven nå ligger, så har vi ikke klart det, skriver Ropstad.

Han legger til videre at han frykter for en uheldig fremtid i Norge, hvor det ikke blir født barn med kromosomavvik.

- Mange har engasjert seg for et samfunn med plass til alle. Erfaringene fra Danmark og Island viser at med massiv leting etter diagnoser, blir det knapt født barn med Downs syndrom. KrF ønsker ikke samme utvikling i Norge, forklarer Ropstad.

Stemte for eggdonasjon

Det ble også vedtatt at eggdonasjon blir tillatt i Norge, etter et flertall på Stortinget stemte for endringen. Det er dermed et knusende nederlag for KrF som har kjempet mot endringen, og som fikk støtte av regjeringspartnerne Høyre og Venstre, selv om flere av representantene i debatten ga uttrykk for at det er en endring de i realiteten støtter.

Argumentet om likestilling har vært viktig for tilhengerne av forslaget om å åpne opp for eggdonasjon.

Se KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan ta nederlaget med fatning:

Var i særstilling

Sæddonasjon har vært tillatt i 90 år, mens Norge hittil har hatt et forbud mot å donere egg. Norge har vært i særstilling i Europa, siden det er tillatt i alle EU-land, med unntak av Tyskland.

Tidligere i år gikk også Bioteknologirådet inn for at Norge bør tillate eggdonasjon på linje med sæddonasjon.

NIPT

Det ble også vedtatt at blodprøven NIPT skal gjøres tilgjengelig for alle gravide. Testen gjør det mulig å avdekke mulige kromosomfeil som Downs syndrom tidlig i svangerskapet.

Helseminister Bent Høie (H) advarte mot testen da han tok ordet under debatten i Stortinget tirsdag.

- Dette er en test, på lik linje med alle andre tester, som vil gi svar. Men det er også en test med ganske store utfordringer, og den vil også gi mange falske positive svar, advarte Høie i Stortinget før avstemningen om bioteknologiloven tirsdag ettermiddag.

- Historisk dag

Arbeiderpartiet var raskt ute med jubel etter at det ble vedtatt endringer i bioteknologiloven.

- Dette er en historisk dag, og et historisk fremskritt som vil bety mye for mange norske familier. Arbeiderpartiet har en lang tradisjon for å sette kvinners helse, svangerskapsomsorg og teknologisk utvikling på dagsorden.

- De lovendringene vi fremmer her i dag hviler på skuldrene til mange kvinner, og menn, som har banet vei før oss, sier Tuva Moflag, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem av helsekomiteen, i en pressemelding.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var også glad etter at de nye endringene ble vedtatt.

- Disse endringene gir trygghet for mor og barn og sikrer alle kvinner uavhengig av økonomi, bakgrunn og geografi rett til like behandlingsmuligheter. Vi ønsker å gi kvinner og familier hjelp til å bli gravide, informasjon i svangerskapet og trygg oppfølging i et godt offentlig helsevesen. Det handler om verdier. Om solidaritet og fellesskap, sier Gahr Støre.

Fornøyd

Frp-leder Siv Jensen var også fornøyd med det som ble vedtatt tirsdag ettermiddag.

- Jeg er veldig glad for at forslagene ble vedtatt. Vi har fått en god innramming på en lov som på ingen måte blir veldig liberalisert, men gode, moderne fremskritt som skaper trygghet i hverdagen for veldig mange mennesker, sier Jensen til NTB.

Hun legger til at debatten i Stortinget foregikk på en ryddig måte.

- Noen har vært litt ivrige og puttet merkelapper på andre, men gjennomgående har det vært en god debatt, forteller Jensen videre.

Kommentarer til denne saken