RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knuser Oslo Børs

Sist oppdatert:
Meglerhuset Terra har valgt å satse på åtte aksjer som de har størst tro på i 2006. Hittil har avkastningen vært enorm. Les mer her:
Ved begynnelsen av året listet Terra Securities opp åtte aksjer de hadde størst tro på i 2006. Resultatet viser at de virkelig har truffet med sine anbefalinger. Porteføljen har steget med fantastiske 46,4 prosent.

Dermed har Terras årsportefølje knust Hovedindeksen som i samme periode har steget rundt 18 prosent. Terra har lenge valgt å satse tungt på oljerelaterte aksjer og da særlig på rigg og andre oljeserviceaksjer.

Terras aksjestrateg Terje Nyborg forteller til NA24 iMarkedet at porteføljen reflekterer en toårs satsning på oljeaksjer. Dette har gitt fantastisk uttelling grunnet den sterke utviklingen i oljeprisen.

Det er spesielt de oljerelaterte aksjene som Sinvest, Seadrill, Subsea 7 og Aker som har lagt grunnlaget for den sterke utviklingen. Aksjene har steget mellom 20 og 50 prosent.

Yara har gitt 12,5 prosent avkastning i samme periode.

Traff blink med Pan

Samtidig traff Terra skikkelig blink med Pan Fish, som har steget med utrolige 195,2 prosent siden den ble tatt inn i porteføljen.

- Vi har over lang tid satset på høy oljeprisen og hatt overvekt i oljeaksjer. Nå har vi lagt oss mer på markedetsnivå, sier Nyborg til NA24 iMarkedet

Fast har ikke utviklet seg like sterkt som resten av porteføljen. Terje Nyborg trekker likevel frem selskapet som et oppkjøpscase. Birdstep er en annen teknologiaksje som Terra har stor tro på.

- Inntjeningen må komme på et aller annet tidspunkt, mener Nyborg.

Andre aksjer de har tro på

Statoil er fortsatt favoritt blant oljeaksjene, og Terra har valgt å styre unna de mindre oljeselskapene grunnet for høy risiko.

Blant seismikkselskapene er Petroleum Geo Service fortsatt favoritten, selv om det er en annen aksje som er inne blant ukesfavorittene. TGS-Nopec har blitt foretrukket den siste tiden, men Nyborg levner likevel ikke noen tvil om at det er PGS som er favoritten.

Subsea 7 har "lagget" Stolt Offshore samtidig som de begge har ligget bak resten av sektoren.

- Det begynner å røre på seg og vi venter et sterkt andre halvår for de to aksjene, sier Nyborg til NA24 iMarkedet.

Samtidig trekker han frem Petrolia Drilling som blir omtalt som en juvel. Dette grunnet prisingen på lave P/E 3 (pris/inntjening = 3). Terra venter at en kontrakt, kommer om ikke så altfor lang frem i tid, og trekker frem at aksjen har falt betydelig fra toppen grunnet spetakkelet rundt storeieren Berge Gerdt Larsen.

Innen fiskeaksjer er det fortsatt muligheter for ytterligere konsolideringer. Dessuten mener Nyborg at han har liten tro på at fugleinfluensaen kommer utenom Norge.

Veien videre

- Psykologisk skal vi opp å teste 400 poeng, men det hadde greit å få en liten korreksjon så folk for tid til å regne litt igjen, forklarer Nyborg til NA 24 iMarkedet. Dette for å se at kartet stemmer med terrenget.

Normalt er det rundt to korreksjoner årlig, men Terra har ikke sett noe til det i år.

Når det gjelder utsiktende for oljeprisen venter Terra at den holder seg over 60 dollar og tror den holder seg bra ut året. Den sesongmessige korreksjonene har uteblitt ettersom den geopolitiske situasjonen har bidratt til å holde prisen på olje høy.

I det korte bildet ligger det til rette for at oljeprisen vil holde seg sterk i tiden fremover. Dette grunnet den politiske situasjonen samt at det er ventet at kjøresesongen vil øke etterspørselen igjen.

- Oljeprisen har gått glipp av den vanlige sesongmessige dippen grunnet den politiske situasjonen i verden, poengterer Terra-strategen.

- Vårkorreksjonen har vi ikke sett noe av, samtidig som det er ventet en rekordorkansesong senere i år. Dermed går vi rett over i "drivingseason" i USA.

I det lengre bildet er det ikke fullt så lett å spå hva som kommer til å skje.

- Amerikanske analytikere priser oljen til 50 dollar i 2008, mens futurene ligger på over 60 frem til 2010.

Samtidig fremhever Nyborg at det er fare for streik på vårparten. Dette kan ramme typiske industrier som verftene og kan dessuten ramme oljesektoren.

- En streik kan lage brudulje, sier Nyborg til NA24 iMarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere