RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knust etter negativ asyldom

Foto: Asbjørn Torgersen (TA)
Den lille familien Delic var onsdag oppløst i tårer etter at Oslo tingrett har stadfestet at familien må følge Utlendingsnemdas vedtak om å forlate landet. Det til tross for at datteren på syv år er født og oppvokst i Norge.

Familien Delic har bodd i Norge og på Rjukan i snart åtte år. Åtte år med flere vedtak om å forlate landet. Som et siste forsøk på å få opphold, fikk de advokatforeningen til å reise sak mot Staten ved Utlendingsnemda. Onsdag kom dommen. En domsavsigelse som slår fast at UNE`s vedtak blir stående, det skriver Telemarksavisa.

- Vi er utrolig skuffet og nedbrutt. Hadde faktisk et godt håp om å få lov til å bli i landet etter at Advokatforeningen valgte og kjøre saken for oss. Dessverre endte det hele svært negativt for oss. Heldigvis skjønner datteren vår, Verona, på åtte lite av det hele. Hun er jo like norsk som alle de andre hun leker med. Norsk fordi hun er født i Norge. Har bodd her i hele livet, og er fullt ut integrert i lokalsamfunnet her på Rjukan. Vi er rett og slett i sjokktilstand, sier Ana Kvavic og Damir Delic, da TA møter dem for å lodde stemningen etter domsslutningen som på ny oppfordrer familien til å forlate Norge frivillig.

Føler angst
- Jeg kan ærlig innrømme at både samboeren min og jeg føler både angst og av og til panikk av å leve på den måten vi nå gjør. Det hele går mye opp og ned. Selv våkner jeg ofte på nettene med sterk angst og redsel for hva morgendagen vil bringe. Det er forferdelig å føle at man ikke har kontroll over livssituasjonen, forteller Damir Delic.

Hans etniske bakgrunn er at han er halvt kroat og halvt serbisk, mens Ana er kroat. Da paret ankom Norge i februar 2003, var Ana gravid, og fødte datteren Verona i september samme år.

- Vi føler at vi lever på en bombe som vi ikke vet når vil bli detonert. Det unner vi ingen andre å få oppleve, sier Damir, mens Ana stadig vekk tørker tårer.

For tårer har det blitt mye av etter at domspapirene ankom tidligere på dagen.

Rystet
For en stund siden ble det etablert en støttegruppe for denne hardt prøvede familien. I den forbindelse var flere fra gruppen samlet hjemme hos familien Delic for å diskutere hva som kan gjøres med fremtiden etter at de nå kjenner den dommen fra Oslo tingrett.

- Nå utfordrer vi Telemarksbenken på Stortinget til å følge opp at loven de selv har vært med på å vedta i 2008 blir tolket og brukt riktig i forhold til intensjonene i loven. Det tenkes da spesielt på forholdet til barn og rettigheter. Vi er rystet, sier Sanja Pasovic og Ruth Dahl. To av mange på Rjukan som brenner for å hjelpe familien Delic.

Ankes?
Det er fortsatt uklart om denne dommen vil bli stående. Til NRK forteller advokatfullmektig Håkon Bodahl-Johansen i advokatfirmaet Elden at de hadde svært gode grunner til å prøve denne saken spesielt basert på forholdet til barn som er født, oppvokst og bodd lenge i Norge.

- Jeg vil ikke si bastant at vi vil anke. Det skal vi vurdere innen fristen på en måned. Mye taler imidlertid på at den vil bli anket, sa Bodahl-Johansen til østlandssendinga.

- Vi håper inderlig at denne dommen ikke blir stående. Det ville være en tragedie om UNE’s innvandringspolitiske hensyn skal veie mer enn hensyn til et barn som er født og oppvokst i Norge. Derfor håper vi at advokatforeningen kommer til å anke over feil i denne dommen, sier Anniken Bakke og Monica Ikanovic. Sistnevnte som mor til en datter som daglig leker med Verona Delic. Åtteåringen som aldri har satt sine ben utenfor Norges grenser.

- Verona skjønner som sagt lite av det som foregår. Og bra er det. Hun har selv sagt at dersom vi blir kastet ut av landet kan vi voksne dra. Jeg blir i Norge fordi jeg er norsk, sa hun da vi fortalte henne litt om det som står i dommen. Det er vel kanskje grunn til å se litt til ”Ameli-saken” selv om hun kom til Norge som ungdom. Verona er født her. Det bør vektlegges mye, mye sterkere enn det denne dommen forteller, sier Ruth Dahl. Damen fra Våer i Tinn som stadig engasjerer seg for de svakeste i samfunnet.

Flere nyheter fra Telemarksavisa

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere