GARDERMOEN (Nettavisen): KrFs skjebnemøte startet klokken 11.

Planen er at de 190 delegatene innen klokken 18.30 skal ha avklart veien videre.

KrF-leder Knut Arild Hareide klargjorde lederspørsmålet like etter klokken 12.

- 28. september fortalte jeg hvilken kurs jeg ønsker for partiet, hva jeg mener er rett for KrF og partiet. Det er ikke rett for partiet at jeg leder det videre dersom landsmøtet velger en annen kurs enn den jeg anbefaler, sa Hareide fra talerstolen.

- Jeg fortsetter ikke som KrF-leder hvis ikke mitt flertall vinner frem. Det er ikke riktig at jeg blir sittende som partileder hvis landsmøtet velger en annen kurs, sa Hareide.

DIREKTE: Her kan du følge KrFs skjebnedag

Dersom KrF skulle gå inn i en blågrønn regjering sier han selv til en samlet presse at det ikke er naturlig at han er med i forhandlingene om neste års statsbudsjett.

- Detter er ingen avskjedstale

Avklaringen om Hareides mulige avgang var ventet. Men så sent som torsdag kveld ønsket ikke KrF-toppen å kommentere sin fremtid. Han ønsket heller ikke å si noe om hans fremtid som KrF-leder ville bli en del av innlegget til landsmøtet.

Fredag var han krystallklar.

- Dette er ingen avskjedstale, dette landsmøtet er ekstraordinært. Hvis dere følger meg velger dere det beste for partiet, den beste muligheten for størst mulig gjennomslag handler om en ny retning for landet.

- Jeg håper flertallet vil følge mitt råd. Jeg tror hvis dere følger mitt råd, så velger dere det beste for partiet, for landet. Det handler om en ny retning for landet, sa partilederen.

Hareide ønsket ikke å kommentere spørsmål som går på om han kan være aktuell som statsråd i en Solberg-ledet regjering.

Hareide fikk også flere spørsmål om hvorfor han ikke klargjorde hans fremtid som partileder i forkant av landsmøtet.

- Jeg ville fått kritikk uansett hva jeg hadde gjort i det spørsmålet der. Jeg ønsket å være ærlig med landsmøtet og ga en avklaring der. Nå må vi være klar over at landsmøtet lander en avklaring, og det skal vi følge, sier Hareide.

- Jeg ønsket ikke dette skulle være en debatt om KrFs partileder, men om om vårt retningsvalg. Jeg tror uavhengig av hva resultat vi får vil partiet følge den retningen.

Går av når ny regjering er klar

Hareide sier det var veldig mange av delegatene som kjente til hans avgjørelse før han annonserte sin mulige avgang på landsmøtet.

- Det har vært utallige spekulasjoner i media, og når man vet at mange av delegatene i salen visste om dette, så tror jeg landsmøtet forstod at jeg valgte å være ærlig og ryddig samme hva jeg hadde valgt å gjøre det i den saken.

- Men jeg valgte å gjøre det jeg mente var rett, og fordi mange visste nøyaktig om min tenkning, og fordi det har vært så mange spekulasjoner i media og stor usikkerhet.

Hareide har også tenkt over når han kommer til å trekke seg, dersom det blir aktuelt.

- Vi har nå hatt en debatt om vårt veivalg. Jeg er glad for at vi har hatt oppmerksomhet om dette. Da er det naturlig at jeg sitter til ny regjeringserklæring er på plass, sier Hareide til Nettavisen.

Følg med: Følg KrFs ekstraordinære landsmøte

101 delegater ga flertall og grønt lys til å stemme over alle tre alternativer samtidig, men hemmelig og skriftlig. Det betyr flertall for landsstyrets kompromissforslag.

Les også: Hans Fredrik Grøvan: - Dette er en ren politisk overstyring

- Kjenner ansvar for å rydde opp

Før Hareide slo fast at han trekker seg dersom det blir nederlag på årsmøtet, understreket han at prosessen om veivalg ikke handlet om ham som person.

Men flere av delegatene som holdt innlegg på landsmøtet gjorde et poeng av at valget stod mellom statsminister Erna Solberg (H) og deres egen partileder.

- Vi er samlet for å gjøre et retningsvalg, ikke ledervalg. Mange har krevd en klargjøring om min fremtid. Det mest ryddige er å gjøre dette klart for dere alle. Jeg kjenner et ansvar for å rydde opp i saken. Sentralstyret og stortingsrepresentantene er godt kjent med hva jeg tenker, sa Hareide før han meddelte konklusjonen.

Les også: Hans Fredrik Grøvan: - Dette er en ren politisk overstyring

Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan er blant dem som har kjempet for en åpen votering, «for å hindre mistenksomhet og mistenkeliggjøring» om hvem som eventuelt kommer til å stemme annerledes enn det de er valgt på grunnlag av.

Grøvan sluttet seg imidlertid til landsstyrets avgjørelse torsdag, fordi han samtidig fikk gjennom et forslag om ny stemmerekkefølge, som gjør at hans opposisjonsforslag blir stemt over samtidig som forslagene om å gå inn i regjering enten på borgerlig eller rødgrønn side.

For partileder Knut Arild Hareide og de røde delegatene var det viktig med en hemmelig avstemning. De mener det øker mulighetene for at noen av de blå eller gule delegatene bytter til rød side og sier ja til samarbeid med Ap og Sp.

Før avstemningen har 99 delegater varslet primær eller sekundær støtte til blått alternativ, mens 90 delegater vil primært eller sekundært til venstre. Fem blå-gule delegater må dermed bytte side dersom rødt alternativ skal få flertall.