Gå til sidens hovedinnhold

Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia - kobles til ny regjering

Knut Arild Hareide (KrF) og Abid Raja (V) dro hjem tidligere enn planlagt fra reise til Indonesia. Ifølge flere medier kan nye statsråder bli utnevnt fredag.

Mandag slapp Frp-leder Siv Jensen nyheten om at Frp forlater Solberg-regjeringen etter seks år og tre måneder.

Følg vårt nyhetsstudio her!

Like etter nyheten sprakk, ble det lansert et mulig comeback for tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide (47).

- Det er en god idé, sa Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk til Nettavisen samme dag.

- Han er kanskje den klart best likte KrF-politikeren og en politiker som også er likt og respektert langt utover KrFs kretser, ifølge redaktøren.

Onsdag melder Dagbladet at Hareide, som har vært på komitereise til Indonesia, reiser hjem onsdag.

- Vi vet ingenting og kan ikke bekrefte eller avkrefte noe, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Theres Theisen i KrF til Nettavisen.

KrFs pressevakt opplyst til Nettavisen tirsdag at Hareide skal være tilbake på Stortinget mandag.

Raja snudde også, melder VG

VG melder at Raja har gjort det samme som Hareide. Begge to sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Komitémedlemmene skulle egentlig ikke komme hjem før lørdag.

NTB har forsøkt å komme i kontakt med både Hareide og Raja, uten å lykkes. På Hareides telefon kommer man til et mobilsvar som bekrefter at han er på reise i Indonesia og ikke er tilbake i Norge før lørdag.

Raja skal ha snudd under en mellomlanding i Bangkok, får VG opplyst.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Kutt ned på antallet statsråder og spar landet for millioner i byråkrati og rot

Samferdselsminister?

Flere sentralt i KrF skal ha gitt signaler om at Hareide er ønsket i Solberg-regjeringen, skriver Vårt Land. Det skal ha blitt vektlagt at han har en erfaring som partiet trenger, og at det ikke handler om å reparere kløften i partiet.

Hareide skal ifølge avisens kilder være aktuell som samferdselsminister eller utviklingsminister, men samferdselsposten anses som mest aktuell. Skulle han bli utviklingsminister, betyr det at sittende statsråd Dag Inge Ulstein må forlate denne posten. Også Ulstein har avbrutt en utenlandstur, ifølge DN. Utviklingsministerens besøk i Malawi skulle egentlig avsluttes fredag.

Flere avbrutte reiser

Endring i reiseplanene har det også blitt for utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Hun skulle ha deltatt i World Economic Forum i Davos, men dro ikke, skriver DN.

Det at statsrådene endrer reiseplaner, betyr ikke nødvendigvis at de skal ut av regjering, men kan handle om at statsråder har fått beskjed om å være tilgjengelige i Norge når det finner sted utskiftninger.

KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan bekrefter at også han avbrøt en komitéreise for å forberede stortingsgruppa på endringer.

– Som parlamentarisk leder hadde jeg behov for å komme hjem for å starte arbeidet med å forberede stortingsgruppa på arbeidet i Stortinget ut fra den nye mindretallsposisjonen, skriver han i en tekstmelding til NTB.

Skal ha landet beslutning i Venstre

Beslutningen om hvilke Venstre-politikere som skal få plass i regjeringen, er fra flere hold beskrevet som svært krevende.

Partiledelsen skal ifølge VG ha bestemt seg for hvorvidt Raja skal foreslås som mulig statsråd eller ikke, men konklusjonen er ikke kjent. Det samme skal være tilfellet for statssekretær Sveinung Rotevatn.

Splittet KrF

Det er ett år siden KrF ble innlemmet i regjeringen, etter en knalltøff maktkamp mellom «rød» og «blå» side høsten 2018 - som endte med at Knut Arild Hareide trakk seg som partileder.

Siden har partiet kavet under sperregrensen og til dels opplevd splittelse.

Se videointervju med Vebjørn Selbekk her:

Les også: - Regjeringen er dønn upopulær

Taus Ropstad

Nettavisen spurte KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad (34) mandag om han ser en åpning for Hareide i regjering nå.

- Jeg vil ikke kommentere enkeltpersoner eller -poster nå. Nå er vi opptatt av at landet skal ha en trygg og god regjering videre og finne en god løsning med KrF og Venstre, svarte Ropstad.

- Har du snakket med Hareide i dag?

- Du, han er på andre siden av jordkloden, så det har jeg ikke rukket.

Les også

Mot dramatisk «superlørdag» for KrF

Vestland KrF: - Hareide som utenriksminister

Også Vestland KrF vil at Knut Arild Hareide skal gjøre comeback.

- Hareide er en erfaren og dyktig politiker som er egnet til å få få frem KrFs politikk i regjeringen. I tillegg har han høy troverdighet blant velgere og på Stortinget, sa fylkesleder Morten Helland, også fra Bømlo, til Nettavisen.

Fylkeslederen ønsker seg en utenriksminister fra KrF - og i så måte mener han Hareide er perfekt.

Les også fra Hareideboken: - Det var en genistrek

Se videointervju med Hareide og Ropstad da kampen utspilte seg høsten 2018:

Kommentarer til denne saken