RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DØD: Knut Borge døde 67 år gammel etter lang tid med dårlig helse.
DØD: Knut Borge døde 67 år gammel etter lang tid med dårlig helse. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Knut Borge er død

Sist oppdatert:
Den norske programlederen, konferansieren og journalisten Knut Borge (67) er død.

Borge døde etter lengre tids sykdom, opplyser familien til NRK.

– Han var en av NRKs største radioprofiler, og gjorde munnrapphet til en kunst. Han var kunnskapsrik og samfunnsorientert, men først og fremst en ener på formidling av musikk – først og fremst jazz og blues. Borge var dessuten en særdeles morsom kollega som daglig oppfant språket på nytt, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes til NRK.

Knut Borge var en av NRKs store TV- og radioprofiler. Han var knyttet til statskanalen som frilanser fra 1973. Han er kjent for mange gjennom programmer som «Borgulfsen» og «Studio Sokrates» sammen med makker Torkjell Berulfsen. Han ledet i mange år Nitimen og Reiseradioen på NRK, og var konferansier for Spellemannsprisen i sju år på 90-tallet.

Borge var svært jazzinteressert.  Han var redaktør av Jazznytt tidlig på 1970-tallet og programleder for Swing & Sweet fra 1985 til 1998, ) sammen med Leif «Smokerings» Anderson i 13 år. I 2004 ledet han Norsk jazzforums «Milestones in Jazz» som turnerte landet. Borge åpnet ofte jazzfestivaler, og var i mange år fast konferansier på Moldejazz.

De siste årene har Knut Borge slitt med dårlig helse.

Til Dagbladet Pluss fortalte han i 2016 at hadde vært mye syk, og at helsen begynte å skrante.

- Jeg tenker på døden, det ville vært besynderlig ikke å gjøre det - men ikke med frykt. Jeg er ikke redd. Tenker på at den kan komme som en befrielse og som en forløsning, sa han dengang.

- Jeg sliter med noen ettervirkninger etter diabetes 2 og har en nervesykdom de kaller nevropati. Den fører til at jeg har redusert balanseevne. Jeg blir litt fomlete, så du kan trygt si at finmotorikken ikke er som den skal være, sa han til Se og Hør før jul i 2015.

MOLDEJAZZ: Knut Borge i Alexsandraparken i Molde i 2009 der han gikk direkte på P2.

GA UT JAZZ-CD: I 1996 ga Knut Borge og Leif Anderson ut samle-cd for jazzelskere. Borge ga ut til sammen seks CDer.

PÅ PREMIERE: Knut Borge i det han ankommer premieren på Sofies Verden på Fornebu i 1999.

SPELLEMANNSPRISEN: Knut Borge var i flere år programleder for Spellemannsprisen. I 1996 svingte han seg i frisørstolen mellom slagene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere