RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TØFFE DAMER: Maria Bonnevie og Margreth Olin laget film med kropp, sjel, hjerte og alt det andre som krevdes for «Engelen».
TØFFE DAMER: Maria Bonnevie og Margreth Olin laget film med kropp, sjel, hjerte og alt det andre som krevdes for «Engelen». Foto: Berit Roald, Scanpix

Knyttneve i mellomgulvet

Sist oppdatert:
Margreth Olin har laget en film som bør få deg til å droppe realityprogrammer og Skavlan.

To statsråder og kong Harald var til stede for å kaste glans over premieren til «Engelen» på Colosseum kino i Oslo i går.

Det er ikke tilfeldig, for filmskaper Margreth Olin har skapt en film som tvinger oss til å tenke igjennom skjebnen til menneskene vi daglig haster forbi på Karl Johan eller Plata.

- Jeg tror ikke det er veldig mange konger som ville kommet på en slik premiere, sa Margreth Olin selv i takketalen etter stående applaus fra en full kinosal.

Filmen har stort sett fått strålende anmeldelser - også fra kong Harald: - Den var trist på en fin måte, sa kong Harald til Side2 etterpå.

I en tid hvor vi underholdes til døde av folk som danser, jakter på kjærligheten eller lever på en øde øy er det vel verdt å bruke en kveld på en intens dokumentar om virkeligheten mange av oss lukker øynene for hver eneste dag.

De ti siste årene har 3.000 mennesker dødd av overdoser her i landet. Bare Estland og Luxembourg har flere dødsfall per innbygger, og narkotikaoverdoser krever omtrent like mange menneskeliv som biltrafikken!

Engelen er bygget på livshistorien til Pia Lillejord og hennes forhold til sin egen mor og til sin datter. Filmen viser hvilke brutale valg alkoholikere og stoffmisbrukere blir stilt overfor når de selv får barn - og hvor lett det er å velge feil, eller rett og slett la være å velge.

«Engelen» er fiksjon, men mest dokumentar. Den er politisk og emosjonell, og den treffer som et knyttneveslag i mellomgulvet.

- Margreth Olin vil forandre noe, sa justisminister Knut Storberget etter filmen.

- Du må se filmen. Dette var en sterk film om et viktig emne. Det er viktig at vi forklarer barn som lider av omsorgssvikt at det ikke er deres skyld. I tillegg tror jeg at det er viktig at vi ser dem. Jeg tror alle småbarnsforeldre vi reagere på denne filmen, sa kong Harald etterpå.

Kongen har helt rett. Det er ikke mulig å se denne filmen uten å bli emosjonelt rystet og tvunget til å se sprøytemisbrukerne i Oslos gater med nye øyne.

Derfor bør vi alle gjøre som kong Harald, og velge virkeligheten foran reality for en gangs skyld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere