RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tirsdag 19. august offentliggjorde den islamistiske ekstremistgruppen IS i Irak en video som viser at James Foley blir halshogd. Amerikanske myndigheter har konkludert med at videoen er ekte. Videoen viser også en annen amerikansk journalist, Steven Sotloff, i live. Det ble sagt at også han vil bli drept om ikke USA stanser flyangrepene mot IS i Irak.
Tirsdag 19. august offentliggjorde den islamistiske ekstremistgruppen IS i Irak en video som viser at James Foley blir halshogd. Amerikanske myndigheter har konkludert med at videoen er ekte. Videoen viser også en annen amerikansk journalist, Steven Sotloff, i live. Det ble sagt at også han vil bli drept om ikke USA stanser flyangrepene mot IS i Irak. Foto: Ukjent (Liveleak)

Kobler britisk lege til bøddelen

Britiske spesialsoldater satt i full beredskap og skal være klare til å fange bøddelen.

En britisk lege knyttet til det offentlige helsevesenet kobles nå direkte til bøddelen som halshogget den amerikanske journalisten James Foley (40) foran åpent kamera.

Bøddelen er medlem av den brutale terrororganisasjonen IS, også kalt ISIS eller ISIL. Drapsmannen hadde britisk aksent, trolig fra Øst-London, og politi og etterretningstjenester i Storbritannia jobber nå på spreng for å avsløre bøddelens identitet.

Viktig nøkkelperson
Etterretningstjenester tror legen er en viktig nøkkelperson som kan identifisere Foleys drapsmann, skriver The Telegraph.

Legen Shajul Islam (28), som er fra Øst-London, er tidligere anklaget for å ha kidnappet en vestlig journalist i Syria. Islam ble tiltalt for å ha kidnappet journalisten John Cantlie i 2012, men rettssaken kollapset grunnet manglende beviser.

Legen har alltid nektet straffeskyld, og hevdet han dro til Syria for å behandle ofrene i borgerkrigen.

- Broren er mistenkt
Legens bror, Razul Islam (21), har også reist til Syria og kjemper trolig for IS. Razul Islam skal angivelig være på listen over mistenkte britiske jihadister, som britisk etterretning sjekker opp mot bildematerialet av Foleys drapsmann.

Bøddelen er av tidligere IS-gisler blitt identifisert som «fangevokteren John», som skal være lederen av en britisk jihadistgruppe som går under tilnavnet «The Beatles».

- SAS i beredskap
En tidligere sjef for den britiske etterretningstjenesten MI6 har sagt at «nettet snører seg rundt John, og at spesialsoldater fra SAS er satt i beredskap for å fange ham».

Shajul Islam og en annen mann, Jubayer Chowdhury (24), er de eneste britene som er blitt anklaget for å ha kidnappet utenlandske journalister i Syria. Saken mot begge ble henlagt. Etterforskere forsøker nå å stadfeste om de to mennene kan ha viktig informasjon om «John».

Islam er for tiden suspendert fra legejobben ved St Bart’s hospital.

(Saken fortsetter under bildet).

Den franske journalisten Nicolas Henin avbildet idet han gjenforenes med sin familie etter å ha blitt løslatt fra IS’ fangenskap i april måned.


- Fikk mer bank enn andre
Den franske journalisten Nicolas Henin satt i fangenskap med den drepte James Foley i syv måneder. Den franske journalisten sier at Foley var ekstra utsatt fordi han var amerikansk statsborger, skriver Daily Mail.

- Ettersom han var amerikaner, så var han trolig mer utsatt for kidnapperne. Han ble trolig banket litt mer. Han var en slags syndebukk, sier Henin.

- Det vi led mest under i løpet av den første tiden i fangenskap, var mangel på mat. Kulden også, vi hadde ikke varmt vann, sier Henin.

- Jeg gikk i de samme klærne som jeg hadde da jeg ble bortført, de første seks månedene. Vi hadde så få sko at vi pleide å dele på dem.

- Skoene som James Foley hadde på seg da ha ble brakt til stedet i ørkenen (hvor han ble drept red.anm.), har jeg også gått i, sier han.

Sendte e-post
IS skal ha krevd løsepenger fra familien til Foley. Journalistens arbeidsgiver Global Post har publisert hele e-posten som terrororganisasjonen har sendt til familien kort tid før likvideringen. Her kan du lese e-posten i sin helhet.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere