*Nettavisen* Nyheter.

Kobler tenåringsfedme til MS

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Spesielt unge kvinner skal være utsatt.

(SIDE2:) Er du overvektig som tenåring, har du større risiko for å utvikle multippel sklerose eller MS. Det mener Harvard School of Public Healths forskerteam.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

40 års studie
Det er spesielt jenter som er mest utsatt.

Rapporten har fulgt 238.000 unge jenter i over 40 år. Ifølge forskerne har jenter som er overvektige i 18-års alderen, dobbelt så stor risiko for å utvikle MS enn sine normalvektige venninner.

Ifølge forskerne var resultatet det samme enten deltakerne røykte eller trente.

Ikke så farlig for barn
Harvard-studien konkluderer med at overvekt i barnealder eller senere i voksenalder ikke spilte inn for utviklingen av MS. Det var kun tenårene mellom 15 og 20 der overvekten syntes å ha slike følgere senere i livet.

Tidligere undersøkelser har påvist en sammenheng mellom lavt innhold av D-vitamin og MS. Forskerne ved Harvard påpeker at overvektige ofte har lave vitamin D-verdier.

MS-organisasjoner sier imidlertid at studien trenger å utvides før man kan si at overvekt i puberteten kan knyttes til utviklingen av den nevrologiske sykdommen senere i livet.

Nordiske land har større forekomst av MS enn for eksempel land i sør-Europa uten at man helt vet hva som er årsaken til dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.