Kodet Da Vinci-dom løst

Foto: scanpix

Advokaten som oppdaget dommerens hemmelig budskap i rettskjenneslen, har løst koden.

28.04.06 11:43

Det skapte bølger av spekulasjoner da advokaten Dan Tench hevdet å ha funnet en hemmelig kode fra dommeren i Da Vinci-saken. Flere av bokstavene i kjennelsen var satt i kursiv, og sammen dannet de en lang, uforståelig frase som ble innledet med «smith code»: «smithcodeJaeiextostpsacgreamqwfkadpmqz».

Dommerens navn er Peter Smith, og er kjent for sin humoristiske sans. Derfor var advokaten sikker på at dette var en melding fra ham i rettsdokumentene.

Admiral og slagskip

Etter mye prøving og feiling, mener Tench han har funnet koden. Men den er langt fra så spennende som forbildet fra boka. Bokstavene er en omskriving for «Jackie Fisher, who are you? Dreadnought» og basert på en matematisk diskusjon i boka, samt må sees i sammenheng med at dommeren er litt av en marinefreak. Fisher var admiral for den kongelige marine og utviklet ideen til en gigantisk slagskip som ble kalt HMS Dreadnought.

Selv har dommer Smith avstått fra å kommentere saken, men han skal ha sendt advokaten en e-post der han oppfordret ham om å lese gjennom paragrafene der de kursiverte bokstavene var plassert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.