Koffertliv etter boligstopp

Foto: jørn Inge Jartun Rødfoss (Romerikes Blad)

Gunn (57) ble lovet ny leilighet i juni. Nå er hun husløs!

Gunn Martinussen (57) og 31 leilighetskjøpere ble lovet innflytting i juni. Nå - tre måneder forsinket - venter de fortsatt på husnøkkelen, skriver Romerikes Blad.

Gunn Martinussen og de andre er dermed ufrivillig tvunget ut i en nomadetilværelse.

- Leilighetsdrømmen er blitt et stort mareritt. Det er helt for jævlig, sier Martinussen til Romerikes Blad.

LES OGSÅ:Ny blokk kan bli brannfelle

«Overtakelse i juni»
Hun kjøpte leilighet til 2.250.000 kroner i byggetrinn 2 i Odelsvegen midt i Jessheim by.

Eneboligen i Mogreina ble solgt, og 57-åringen gledet seg til å flytte inn i juni. 27. januar i år skrev byggherre Jessheim Vest Bolig og Næring AS følgende i et brev til kjøperne:

«Overtakelse vil finne sted i juni måned».

Det skjedde ikke. Nå er Martinussen prisgitt hjelp fra familien. Mens ukene går bor hun vekselvis hos døtrene sine i Eidsvoll og Fredrikstad.

- Jeg kan ikke bo i min gamle enebolig. Den er jo solgt. Jeg kan heller ikke flytte inn i min nye leilighet før den blir godkjent. Dermed står jeg her i uføre. Det er ingen hemmelighet at dette har vært en stor psykisk påkjenning, sier Martinussen åpenhjertig.

Store feil i byggetrinn 1
I forrige uke skrev RB at det var avdekket feil i samtlige 44 leiligheter i byggetrinn 1 i Odelsvegen. Leilighetsprosjektet beskrives av byggetilsynet som det verste på Jessheim noensinne. Byggherre Jessheim Vest Bolig og Næring AS la seg langflate for kritikken fra leilighetskjøperne.

Nå viser det seg altså at det også er store utfordringer med byggetrinn 2. Ullensaker kommune har krevd uavhengig kontroll av leilighetene før de eventuelt vil utstede midlertidig brukstillatelse. Inntil denne er gitt er det ikke lovlig å bo i leilighetene.

- Vi har stadig fått nye innflyttingsdatoer å forholde oss til. Det siste vi hørte nå var midten av september. Det er uholdbart. Jeg har leid lagerplass til møblene mine til 850 kroner måneden, og bor stort sett i kofferten. Usikkerheten er stort, sier Martinussen, som er spent på kvaliteten i sin nye leilighet når hun først får flytte inn.

Byggherren har forståelse for at personene de solgte de 32 leilighetene til er fortvilte.

- Vi forstår selvfølgelig at dette ikke er noe gøy. Slik det er nå så forsøker vi å ta så godt vare på de involverte som mulig. De som utfører rapporten må få bruke den tiden det tar, men vi har fått signaler om at den skal være ferdig innen kort tid, sier daglig leder Terje Wiik i Jessheim Vest Bolig og Næring AS.

- Kan kreve dagmulkt
Dersom en entreprenør ikke overholder den avtalte fristen for overtakelse kan forbrukeren ha krav på dagmulkt.

Det hevder Huseiernes Landsforbund.

- Dette gjelder så sant ikke entreprenøren har krav på fristforlengelse, sier advokatfullmektig Morten Fæste til RB.

- Når kan entreprenøren ha det?

- Dersom arbeidet blir forsinket på grunn av en hindring utenfor deres kontroll. Når overtakelse ikke kan skje til avtalt tid fordi boligen langt ifra oppfyller de tekniske krav som følger av offentlighetsrettslige regler vil det være vanskelig for en entreprenør å hevde at forsinkelsen ligger utenfor deres kontroll, sier Fæste, som understreker at han kommenterer saken på generelt grunnlag.

Les flere fra Romerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag